Mezelf poserend in een tempel in Bali

Mezelf poserend in een tempel in Bali

Vorig jaar deze tijd was ik druk bezig met de voorbereiding voor een jaar backpacken. Intussen ben ik al elf maanden aan het rondreizen. Ofwel 47 weken. Dat is toch ongelooflijk lang? Het einde van mijn jaar rondreizen is in zicht. Dat het onvergetelijk is geweest, staat vast. Zo ben ik in Australië, Singapore, Bali, Vietnam en Kuala Lumpur geweest. Toch begint het verlangen naar mijn thuishaven steeds meer te groeien…

Tijdens mijn rondreis zijn er veel zaken die ik geleerd heb. Geen nood, ik zal niet filosofisch beginnen doen en beweren dat ik mezelf ben tegen gekomen (wat wilt dat eigenlijk zeggen?). Maar dat alleen reizen gelijk is aan vrijheid, heb ik al ondervonden.  In dit artikel som ik 47 dingen op die ik geleerd heb tijdens 47 weken reizen!

47 dingen die ik heb geleerd tijdens 47 weken reizen:

 1. Spinnen in België zijn helemaal niet zo eng. Ook al zien ze eruit als kleine monsters. In tegenstelling tot in Australië zal ik me tenminste geen zorgen moeten maken of dat ze giftig zijn.
 2. Een scooter besturen is best makkelijk en geeft je zoveel vrijheid.
 3. Eten met stokjes.
 4. Om het meeste effect te halen uit een ‘happy gas’ ballon moet je twee keer diep na elkaar inhaleren. Slappe lach gegarandeerd 😉 .
 5. Muurklimmen doet pijn aan mijn voeten.
 6. De beste cheesecake op aarde is te vinden in Bali.
 7. Sowieso neem ik altijd teveel kledij mee in mijn backpack. Ook al ben ik ervan overtuigd dat ik alles zal aandoen. Niet dus.
 8. Het water in de Mekong Delta (Vietnam) is ongelooflijk vies. Ik zag iemand vuilnis uitkieperen terwijl tien meter verder een man zich waste in diezelfde rivier. Bah.
 9. Een cocktail met chili is super lekker.
 10. Als je miljonair wilt zijn, ga je best naar Bali. Eén miljoen rupiah is gelijk aan 60 euro!
 11. Apen zijn fascinerende beesten.
 12. Zeeleeuwen ook.
 13. Ik suck in surfen (dat mag ik wel zeggen na een week surfkamp).
 14. De geur van de fruitsoort durian vind ik degoutant. Al smaakt het minder erg dan het ruikt.
  Mezelf aan het canyoning in Dalat

  Aan het abseilen in de waterval

 15. Na maanden rondreizen word je minder sociaal. Je hebt er plots geen behoefte meer aan om met iedereen een praatje te maken. Ben ik dan reismoe? De vragen als where are you from/how old are you’ heb ik al zoveel keer gehoord 😉 .
 16. Canyoning is mega tof en eng tegelijk.
 17. Na twaalf vluchten op elf maanden tijd ben ik nog steeds een schijtluis. Bij turbulentie panikeer ik iedere keer. Tijdens mijn vorige vlucht waren er luchtzakken. Ik zat bijna op de schoot van mijn buurvrouw.
 18. Professioneel wijnproeven lukt mij niet zonder het per ongeluk uit te spugen.
 19. Ik kan goed links rijden met de auto.
 20. Die té gezonde maaltijden in Bali zijn helemaal mijn ding. Smoothie bowls en avocado on toast, yes please!
 21. Fietsen op bestemming doe ik heel graag. Zolang het niet bergop is.
 22. Ik maak altijd vrienden met Duitse en Nederlandse backpackers. We trekken elkaar aan.
 23. Ik kan gerust tien dagen niet douchen of zonder stromend water leven. Zolang mijn reisgenoten dat ook doen. Samen stinken en samen zweten.
 24. Professionele reisfoto’s maken is iets wat ik heel graag wil doen. Helaas heb ik het er materiaal niet voor. Bovendien ben ik te gierig.
 25. Een zonsondergang in de outback van Australië valt moeilijk te overtreffen.
 26. Na een bezoek aan een zoo en een reptielencentrum ben ik nog steeds tegen het gevangen houden van dieren. Geen idee waarom ik ze bezocht heb. Zo zielig…
 27. Ik kan geen zorg dragen voor zonnebrillen. Ik zit al aan exemplaar nummer zeven sinds januari.
 28. Mijn Iphone kabels gaan op wonderbaarlijke manier ook altijd kapot.
 29. Een 20 uur durende busrit vind ik wel chill. Zolang de chauffeur verantwoordelijk rijdt zoals in Australië en niet vlamt zoals in Vietnam.
  Eén van de dingen die ik geleerd heb tijdens het reizen: niet meer fietsen in Melbourne

  Met een Nederlands vriendinnetje , klaar om te fietsen door Melbourne

 30. Google Foto’s is een geschenk als de opslag van je telefoon vol zit.
 31. Fietsen door Melbourne is geen goed idee.
 32. Een slang van dichtbij zien in de vrije natuur vind ik spannend, eng en stiekem een beetje leuk.
 33. Pad thai (typisch Thais noedelgerecht) is nog steeds mijn absolute favoriet. Gelukkig voor mij is dit overal te vinden in Australië.
 34. Australiërs zijn open, nieuwsgierige en lieve mensen. De keren dat mensen spontaan een praatje met mij maakten, kan ik niet op één hand tellen. In de trein, bij het wachten op de bus of in de supermarkt. Of die keer dat er plots een Australiër naar mij  toekwam en zei dat hij heel veel respect voor mij had. Maar dat ik toch echt goed moest opletten. Ik zei het eerder al, ik heb blijkbaar een stempel backpacker op mijn voorhoofd. 
 35. Een spel kaarten in je rugzak komt altijd van pas. Intussen heb ik al zoveel verschillende spelletjes gespeeld. De regels uitleggen? Onmogelijk. Die vergeet ik áltijd.
 36. Ik word gefrustreerd van niet of traag werkende wifi. Maar echt. Argh.
 37. Australië is super goed georganiseerd. Bovendien zijn er overal (gratis) openbare toiletten te vinden. Ideaal voor iemand als ik met een blaas ter grootte van een druif.
 38. Instant noedels zijn superlekker en een volwaardige maaltijd. Als je op road trip bent in het midden van Australië voelt het als een sterrenmaaltijd. Het is een kwestie van afwisselen. Als ik één tip mag geven: garnalensmaak.
 39. Ook al ben ik in Bali, in mijn hoofd is het soms moeilijk om rust te vinden. Dat is moeilijk als je aan 12 dingen tegelijk denkt. Zei er iemand yoga?
 40. Ik vel minder snel een oordeel over mensen. Een eerste indruk wil vaak niets zeggen. We zijn allemaal verschillend.
  Kaartspelletjes spelen op de grond terwijl dat de auto in panne staat

  Gezellig kaartspelletjes spelen terwijl onze twee auto’s in panne staan

 41. Zomerkledij dragen op een vliegtuig is geen goed idee. Ik heb een vaste vliegoutfit (sportschoenen, legging, t-shirt en trui) maar die beruchte dag was het zo warm buiten dat ik dacht ‘ik ga met mijn zomerkleedje en slippers het vliegtuig op’. Brrr…
 42. Een e-reader zou mijn leven als backpacker ietsje aangenamer maken. 
 43. Opjagen heeft geen nut als de auto voor de 172ste keer in panne staat tijdens de roadtrip. Beter de mensen die er wat van kennen hun werk laten doen. Wij houden ons wel bezig met kaartspelletjes.
 44. Rondreizen is vermoeiend. Niet dat je mij hoort klagen.
 45. Reizen hoeft niet per sé duur te zijn. Krap bij kas? Op veel plaatsen kun je een paar uur werken in ruil voor slaapplaats en eten.
 46. Ik schrijf heel graag. Hoewel 99% van wat ik schrijf onzin is en nooit of te nimmer op deze blog komt.
 47. Je kunt niet altijd gelukkig zijn. Zelfs niet op reis.

 

Zo kan ik nog eindeloos doorgaan. Zijn er bepaalde zaken die in jouw geheugen gegrift staan sinds jouw (solo)reis? Laat gerust een reactie na. Ik ben heel nieuwsgierig!