Eten en drinken in Madrid. Wat een eetcultuur heeft deze stad! Tapas en tinto de verano, yes please! In iedere straat zijn er talloze eettentjes. Van hippe kleine restaurants die hun eigen specialiteit hebben (zoals ontbijtgranen, popcorn en mozzarella) tot de vele tapasbars. Je kunt er onmogelijk naast kijken.

Ik hou van tapas. In België kan ik op restaurant nooit beslissen. Natuurlijk bestel ik altijd het verkeerde om dan jaloers te zijn op het gerecht van mijn buur. Daarom zijn tapas voor mij de ideale oplossing. Je bestelt meerdere kleine gerechtjes, zo proef je van alles een beetje. Bovendien is het zo gezellig. Sharing is caring!

Volgens mijn trouwe vriend Google zijn er al heel wat blogs met tips over eten en drinken in Madrid. Maar dankzij mijn vriendin Lisa zijn we met een paar locals op stap geweest. Zij hebben ons zulke toffe plaatsen leren kennen dat ik gewoon niet anders kan dan deze te delen. Ik was zo aangenaam verrast, het zou zonde zijn om deze niet neer te schrijven. Als ik moet kiezen: tips 2 en 5 mag je écht niet overslaan 🙂 .

Als ik in Spanje ben, wil ik mij altijd aanpassen aan de lokale gewoontes. Om 12u ‘s middags moet je écht niet gaan eten en drinken in Madrid, vaak is er nog niets open. Alhoewel, drinken kan 😉 . Lunchen doen ze tussen 14 à 16u en avondeten is vanaf 20u.

1     Gezelligheid troef in Lamucca

Als je op zoek bent naar gezelligheid, dan is dit dé place to be. Dit is geen tapasbar, maar een goed restaurant. Ze serveren een beetje van alles, maar in een enorm gezellig kader. Ik had er bijvoorbeeld het Thais gerecht ‘pad thai’, Lisa at een slaatje met zalm. Er zijn verschillende Lamucca’s in Madrid, wij waren in de Lamucca de Prado.

Adres: Calle del Prado 16

2     De betere tapas vind je in Ochenta grades

Ik kan nooit omschrijven hoe lekker het was. Hier vind je de betere, gastronomische tapas voor een goedkope prijs. Het is er zo gezellig! Ook dit plaatsje hebben we leren kennen op aanrader van een local. Eén bordje tapas kost maar tussen de 4 à 5 euro en ‘s middags kun je zelfs een menu nemen aan +/- 13 euro. Wat dacht je van steak tartaar met een sorbet van mosterd? Overheerlijk!

Wij hadden geluk, er was nog een tafeltje voor twee. De rest van het restaurant zat helemaal vol. Reserveren is dus aangeraden 😉 .

Adres: Calle de Manuela Malasaña 10

3     Mercado

Een klassieker, maar dit moet je gedaan hebben. Hier kun je à volonté eten en drinken in Madrid. Iedere wijk in Madrid heeft zijn eigen mercado, een overdekte foodmarket. Heel typisch voor Spanje. De Mercado de San Miguel is het paradepaardje van Madrid. Deze Mercado is onlangs gerenoveerd en is heel populair, zowel bij locals als bij toeristen. Ieder kraampje wil zoveel mogelijk aandacht trekken. De typische Spaanse tapas, krabbroodjes, fruitsalades, de Spaanse ham… Omdat deze foodmarket zo populair is, is het er ook heel druk en vaak zoeken voor een plaatsje.

Wij zijn bijvoorbeeld naar Mercado de San Antón geweest, dit lag vlakbij ons hotel. Ook een aanrader, maar wat rustiger (wij waren er op een dinsdag, dat scheelt waarschijnlijk ook). Bestel gewoon waar je zin in hebt en ga gezellig zitten aan één van de hoge tafels.

Adres Mercado de San Antón: Calle de Augusto Figueroa, 24B
Adres Mercado de San Miguel: Plaza de San Miguel

4     Bier proeven in de artisanale bar The Stuyck

Als je op zoek bent naar een toffe bar en je bent de tinto de verano even beu, dan is dit een aanrader. Deze ‘cerveceria’ serveert 14 soorten bier van de tap. Het aanbod verandert constant. Twijfel je ofdat je het bier wel lekker zult vinden? Geen probleem, je mag gerust even proeven. Ze serveren trouwens ook wijn en frisdrank.

Adres: Calle Corredera Alta de San Pablo 33

5     Jardin secreto in de tassenwinkel Salvador Bachiller

WAUW!! Dit plaatsje hebben we leren kennen door een vriendin van Lisa. We waren al een paar keer voorbij een handtassenwinkel gepasseerd dat nooit onze aandacht getrokken had. Blijkt dat dit een verborgen paradijs is! Wandel tot het einde van de winkel en neem daar de roltrap. Op de tweede verdieping is er al een heel gezellig binnenterras, maar vooral het dakterras is prachtig. Een tropische tuin in het hartje van Madrid. Wij waren er in de  winter en het was heel gezellig (mede dankzij de terrasverwarming). Ze hebben er een beetje vanalles. Zowel lekkere desserts, als hoofdgerechten en cocktails. Een ongelooflijke aanrader!!

Adres: Calle Montera 37

Eten en drinken in Madrid – dit moet je zeker proeven:

  • Cerveza con lémon: het spreekt voor zich, bier met citroen. Vooral die van het merk Clara is heel gekend.
  • Tinto de verano: rode wijn met sprite. Mijn favoriet!
  • Croquetas de jamon: kroketten met de Spaanse ham, we hebben dit waarschijnlijk iedere dag gegeten. Een typische tapas, maar zo lekker!
  • Patatas bravas: alweer een klassieker onder de tapas. Het zijn gefrituurde aardappels met een lekkere saus eroverheen. Hoe vettiger, hoe prettiger 🙂 .
  • Iberische ham: je kent het wel, de hammen die je ziet hangen in de Spaanse slagerijen en supermarkten.

Heb je zelf nog aanraders als het gaat om eten en drinken in Madrid? Plan je binnenkort ook een reisje naar Madrid? Laat gerust een reactie na!