Dubai en budget zijn geen twee woorden die je geneigd bent in één zin te gebruiken. Dubai klinkt waarschijnlijk als een decadente en chique bestemming in de oren en daar schuilt ook waarheid in.

De hoogste wolkenkrabber? Check. Het enige zeven sterren hotel? Check. Het grootste winkelcentrum? Check. De grootste indoor skipiste? Check.

De Rolls Royce’s, Porsche’s en Ferrari’s in het straatbeeld zijn eerder regel dan uitzondering en de meest luxueuze hotels schieten er als wortels uit de grond.

Maar anderzijds is het een fascinerende multi culturele vakantie bestemming. En als je een beetje oplet, kun je er heel goedkoop reizen. Dubai is bijvoorbeeld een ideale plaats als doorreis naar een andere bestemming (het is de thuishaven van Emirates). Stel, je gaat backpacken in Azië en je hebt een tussenstop in Dubai. Waarom zou je dan niet een paar dagen in Dubai blijven? Zo’n ticket met een meerdaagse stopover is vaak zelfs goedkoper. Maar gewoon een weekje Dubai boeken, zoals ik gedaan heb, is ook perfect mogelijk!

Maar hoe doe je dat, Dubai ontdekken en toch niet blut thuiskomen? In dit artikel deel ik mijn persoonlijke tips om de highlights niet links te laten liggen, maar tegelijkertijd wat op je budget te letten.

1     Verdwaal in de Dubai Mall

De Dubai Mall is het grootste shoppingcenter ter wereld. Je kunt er letterlijk verdwalen (been there, done that) en ondertussen even ontsnappen aan de hitte. Het is gewoon leuk om er rond te lopen, je valt er van de ene verbazing in de andere. Decadente maar ook gewone winkels, een mooie waterval langs de muur, een ijspiste, een cinema, restaurants, het grootste aquarium ter wereld… de Dubai Mall has it all.

Het aquarium is trouwens echt spectaculair, je ziet er de haaien en roggen rondjes zwemmen en je hoeft er niets voor te betalen. Als je nog meer wilt zien van de onderwaterwereld kun je ook naar binnen, maar dan betaal je toegang.

2     Vaar op de Creek

Het historische centrum van Dubai wordt in 2 gedeeld door de Creek. Een tochtje met de oude houten boot, een traditionele watertaxi, om van het ene naar het andere oude stadsdeel te gaan duurt ongeveer 10 minuten en kost maar 1 dirham (+-25 eurocent). Je ziet er nog de oude handelsboten liggen en  wandelt er door de souks (ga zeker naar de spice souk, gold souk en de fish market). Laat je vooral niet opjagen door de, vaak Indische, opdringerige verkopers maar geniet gewoon van alle geuren en kleuren die op je afkomen.

3     Bewonder de fonteinenshow

W-a-u-w. Ik heb de fonteinenshow waarschijnlijk zo’n 20 keer gezien en dan nog verveelt het niet. Vlakbij de Dubai Mall en de Burj Khalifa is er een soort van ‘binnenplaats’ met een leuke boulevard en restaurantjes. Daar heb je een prachtig zicht op de hoogste toren ter wereld. Om het half uur is er een spectaculaire fonteinenshow. Dé ideale plaats om foto’s te nemen! Omdat het zo mooi is, is het uiteraard ook heel toeristisch en loop je op de koppen van het volk. Tip: loop door de Apple winkel in de Dubai mall naar het terras. Daar heb je een heel mooi uitzicht op de show. De middagshows zijn om 13u en 13u30. Om 18u begint de eerste avondshow en tot 22u à 23u is er elk half uur een show. Ga liever wat later op de avond, dan is er wat minder volk en kun je de show beter zien.

Om een mooi zicht te hebben en toch goedkoop een terrasje te doen, ga dan naar Shake Shack (op de binnenplaats). Je bestelt er burgers en shakes voor een heel schappelijke prijs en geniet ondertussen van de fonteinenshow.

4     Wees open minded en bezoek de Jumeirah Moskee

Je bent nu eenmaal op vakantie in een Arabisch land, waar het grote deel van de bevolking moslim is en mensen er een totaal andere cultuur en gewoontes op nahouden. Waarom zou je dan niet geïnteresseerd zijn en er meer over willen weten? Je bent nu eenmaal in Dubai?! Ter plaatse word je heel gastvrij ontvangen met heerlijke lokale specialiteiten, maar de boeiende uitleg en rondleiding in de moskee zelf zijn vooral de moeite waard. Je betaalt hier maar 20 dirham (+-4 euro) voor. ‘Open mind, open doors’ is de leuze van het Culturul Centre for Understanding, de vereniging die dit organiseert.  Ik dacht van mezelf dat ik al open minded was, maar dit heeft mijn blik nog meer verruimd.

De boerka’s die de vrouwen dragen, islam in tijden van terreur, het beeld van islam in de media, de rol van de vrouw… taboes bestaan er niet en vragen stellen staat vrij. De rondleiding gaat elke dag door (met uitzondering van vrijdag) en start om 10u.  Reserveren is niet noodzakelijk. Om 9u45 wordt er verzameld in het gebouwtje achter de moskee.

5     Relax op Kite Beach

Soms is het even tijd om een boekje te lezen, aan het strand te chillen en te genieten. Verblijf je, net als ik, niet dichtbij het strand? Dan raad ik je aan om zeker eens naar Kite Beach te gaan. Wij hadden vanuit ons hotel een gratis shuttle, dus vraag dit even na in jouw hotel. Ik vond het een heel hip strand. Je ziet dat alles (net zoals het meeste in Dubai) recent is aangelegd. Trendy food trucks, een leuke brede wandelpromenade, smartphone opladers adhv zonne energie, watersporten of gewoon lekker aan het strand liggen… met deze temperatuur is het even nodig.

6     Verken Dubai met de metro

Hoewel de taxi in Dubai niet zódanig duur is , is de metro nog altijd stukken goedkoper. Het klinkt misschien logisch, maar ik heb geen énkele toerist de metro zien nemen. Nochtans zijn veel leuke plaatsen perfect te bereiken, er is maar 1 lijn en alles is heel duidelijk aangegeven.

Het makkelijkste en goedkoopste is om een metro pass te kopen waarop je geld kunt zetten. Reis je als koppel, hou er dan rekening mee dat de metro aparte vrouwen- en mannen compartimenten heeft. Zorg dan dat je net aan de scheiding vrouwen-mannen staat of spreek van tevoren de halte af.

7     Eet pizza in de Burj Al Arab

Toegegeven, deze tip zal je wel wat geld kosten. Maar het is wel een originele manier om het enige zeven sterren hotel ter wereld, de Burj Al Arab, binnen te geraken aan een betaalbare prijs. Het über luxueuze hotel is gebouwd in de vorm van een zeil op een kunstmatig eiland en moet 400 jaar volboekt zijn om te renderen. Het is één van de paradepaardjes van Dubai. Je komt er niet zomaar binnen, je moet een reservatie kunnen voorleggen. Aangezien een paar nachten slapen in dit hotel je al gauw enkele duizenden euro’s kost, heb ik een leuk alternatief. Nee, niét de high tea die mensen vaak boeken in één van de bars en 170 euro kost…

Wij hadden een tafeltje geboekt in The Scope, één van de tien restaurants die de Burj Al Arab rijk is. Dit is het goedkoopste restaurant in het hotel, met als goedkoopste gerecht een pizza van 19 euro. Hoewel het een beetje gênant is dat je overduidelijk het goedkoopste van de kaart neemt, je wordt  er bediend als een koning. Wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om even wat rond te lopen in het hotel. De inkomhal op zich is al heel indrukwekkend. Het is zo hoog dat het Vrijheidsbeeld in de lobby zou passen.

Veel decoraties zijn afgewerkt met bladgoud en het uitzicht op de skyline is er één om U tegen te zeggen. De pizza heeft gesmaakt, en wie kan er nu zeggen dat hij in het enige zeven sterren hotel ter wereld is geweest?