Een glimlach verschijnt spontaan op mijn gezicht als ik aan Lissabon denk. Wat een gezellige stad! Nochtans zijn er in Lissabon geen bezienswaardigheden die je móet gezien hebben (en waar je urenlang voor moet aanschuiven).

Je wandelt er rond, omgeven door de gekleurde huizen. Even later genietend van een lekkere porto met een prachtig uitzicht op de oranje-witte daken.

Lissabon bestaat uit verschillende wijken die je al kuierend ontdekt. Een relaxte manier om de stad te leren kennen. Niet helemaal overtuigd? In dit artikel leg ik je uit waarom Lissabon volgens mij dé ideale citytrip bestemming is!

1     Slenter door de leuke steegjes van Alfama

Wat heb ik respect als ik een zeventigjarig oma’tje zo’n ongelooflijk steil straatje zie op wandelen. Alfama is een wirwar van kleine, steile straatjes. Heel goed voor de kuiten 😉 . Het is het oude en enige stadsgedeelte van Lissabon dat niet verwoest werd door de aardbeving van 1755.

Het leukste is om Alfama overdag te ontdekken. Wij zijn er ook ‘s avonds naartoe geweest (het was winter), maar toen was het heel kalm en bijna alles (restaurants, winkels) was gesloten. Overdag is het levendiger.

2     Lissabon = goedkope bestemming

Natuurlijk beslis je zelf hoe budgettair je bent, maar Lissabon kan absoluut een goedkope bestemming zijn.  Vanuit Brussel vlieg je met Ryanair, Brussels Airlines of TAP Air Portugal al vanaf een tientallen euro’s naar de stad.

De eerste keer sliep ik in het prijsbewuste hostel We Love F****** Tourists, de tweede keer koos ik voor het comfort van het hotel Iberostar Lisboa. De ligging vind ik heel belangrijk. De hostel lag bijvoorbeeld heel centraal. Hoe dichter bij het Rossio plein, hoe beter!

Eten en drinken kun je in Lissabon voor weinig geld. In een leuk, deftig restaurant betaal je vaak maar 10 euro voor een hoofdgerecht.

3     Bewonder de prachtige (gratis) uitzichten

Uitzicht vanuit de Santa Justa lift

In Lissabon stikt het van de bewonderenswaardige uitzichtpunten (ze staan weergegeven als ‘miradouro’). Ze liggen uiteraard op een hoogte dus je moet even klimmen, maar het uitzicht is prachtig. Zeker als de zon schijnt (alles is toch mooier als de zon schijnt?) vind ik dit iets romantisch hebben.

Eén van de bekendste uitzichten is vanuit de Santa Justa lift in het centrum van Lissabon. Het is enorm toeristisch en kost je 5 euro, maar voor mij was dit de moeite waard. Het hoort een beetje bij Lissabon.

4     Vriendelijke locals

Ik was zo onder de indruk van de behulpzaamheid van de locals dat ik dit hier moest vermelden. We hebben meerdere keren spontaan hulp gekregen van inwoners. We waren bijvoorbeeld even aan het sukkelen om onze scooter te parkeren en voilà, direct iemand die ons kwam helpen. Ben je even de weg kwijt? Ook al ben je de tiende toerist die dit vraagt, je wordt steeds oprecht en met een glimlach geholpen.

5     Weg met grijs, hoera aan kleur!

Huizen in felle kleuren, kleurrijke keramische tegels, gekende gele trams, graffiti langs de kleine straatjes… het blaast leven in de stad. Ook al is het slecht weer (hier kan ik van meespreken!) en regent het, als je omgeven bent door kleur is dat precies iets minder erg.

6     Huur een scooter en rijd langs de kust

Dit is mijn leukste herinnering aan Lissabon. Toen wij in Sintra toekwamen, hadden we zin in iets compleet anders. Sintra ligt in het midden van een bebost gebied, op een half uur met de trein vanuit Lissabon. De plaats staat bekend voor de unieke paleizen, die ongetwijfeld de moeite waard zijn. Helaas word je bij aankomst meteen aangeklampt door de vele verkopers die hun excursies willen aansmeren.

Plots zagen we 5 scooters staan in een achtertuintje en de keuze was snel gemaakt. Na even zoeken wie deze scooters verhuurde (Magik Green, een ongelooflijk charmant familiebedrijfje), reden we al richting de kust! We betaalden maar 25 euro voor 3 uur, voor elk extra uur komt er 5 euro bij.

Zonsondergang bij Praia da Rocha

Weg van het massatoerisme en de pushende verkopers, op naar de vrijheid! Terwijl we de kustlijn volgden heb ik  vanop de scooter zeker zo’n vijf keer ‘freedom’ geroepen. Het voelde zo bevrijdend! Volg gewoon de bordjes met ‘praia’, wat ‘strand’ betekent. Zo kwamen wij eerst terecht in Praia Grande, een mooi strand dat heel geliefd is bij surfers.

Ook de unieke rotsformaties van Praia da Rocha hebben ons verrast. Redelijk toeristisch, maar magnifiek. Wij waren er tijdens de zonsondergang wat voor mooie foto’s zorgde.

7     Feesten als de beesten

Hou je van de gezellige drukte in bars? Dan is de wijk Bairro Alto de place to be. Ik ben er op zaterdagavond geweest. Het was er lekker druk, zowel met lokale mensen als met toeristen. Omdat de bars zo klein zijn, staan veel mensen buiten op straat met een drankje.

De hostel waar ik verbleef, organiseerde een kroegentocht. Persoonlijk vond ik dit een aanrader. Je leert snel mensen kennen en gaat naar bars die je anders niet zou binnen gaan en waar vooral locals komen.

8     Shop till you drop

Ik ben al twee keer in Lissabon geweest en kon het twee keer niet laten om te shoppen. In het stadsgedeelte Baixa stikt het van de bekende merken (Zara, H&M, Mango, Stradivarius,…). Het is gewoonweg té aanlokkelijk. Geen idee ofdat het er goedkoper is dan België, maar het is alvast een goed excuus 😉 .

Als je nog tijd over hebt, is een dagje naar Óbidos vanuit Lissabon ook een leuk idee. Overweeg je een citytrip naar Lissabon? Of heb je misschien nog een leuke tip om hieraan toe te voegen? Laat het mij vooral weten en laat gerust een reactie na!