De verlichte bomen tijdens het lichtspektakel in Gardens by the Bay

Toen ik Australische bodem verliet, voelde ik lichte paniek opkomen. Dat het hoofdstuk Australië misschien definitief voorbij was, jaagde me schrik aan. Ik kon niet geloven dat ik waarschijnlijk niet meer zou terugkomen. Na de rondreis met mama en Frank bleef ik nog enkele dagen in Melbourne. Vanuit deze stad nam ik het vliegtuig richting Azië om te backpacken in Singapore.

Ik had al veel positiefs gehoord over Singapore. Bovendien was de vlucht spotgoedkoop. Het plan was om drie dagen de stad te verkennen en dan door te reizen naar Bali, waar ik met drie vriendinnen uit België ging rondreizen.

Het eerste moment dat ik in Singapore aankwam, voelde ik me een beetje ‘raar’. Onmiddellijk had ik heimwee naar Australië. De vochtige warmte deed me even naar adem happen. In plaats van twee metro’s te nemen naar mijn hostel, nam ik de taxi. F*ck het budgettair reizen.

Over Singapore

Qua voorbereiding was ik ferm gebuisd. Als je mij een paar weken geleden iets gevraagd had over Singapore, kon ik enkel zeggen dat het ‘ergens in Azië lag’.

Nu kan ik je vertellen dat Singapore net onder Maleisië ligt. Het bestaat uit 63 eilanden waarvan het hoofdeiland, waar ik geweest ben, ook Singapore heet. De bevolking is een mix van verschillende culturen zoals Chinezen, Maleiers (de oorspronkelijke inwoners) en Indiërs. Door die mengeling zijn er vier officiële talen: Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. De regering spoort aan dat iedereen Engels spreekt, maar in de praktijk is dit niet zo.

Mijn taxi chauffeur vertelde me dat veel inwoners de talen door elkaar gebruiken. Heel vreemd, maar ik heb dat inderdaad verschillende keren gemerkt. Je hoort bijvoorbeeld mensen Engels en Mandarijn door elkaar spreken. Men noemt dit Singlish (Singapore English).

Ik wilde graag eens in een ‘capsulehostel’ slapen. Dan slaap je in een soort van slaapcabine, wat me een aparte ervaring lijkt. Omdat het toch redelijk duur was, heb ik voor mijn portefeuille gekozen en in een ‘normaal’ hostel geslapen. Ik verbleef in het midden van Chinatown, wat een heel centrale locatie was. Bovendien hou ik van de gezellige drukte. Ik heb de hele stad met de metro bezocht, de halte was vlakbij. De metro is goedkoop, het netwerk is duidelijk aangegeven en je moet maximum een paar minuten wachten op de volgende. Wat voor een ongeduldig iemand als mij ideaal is.

Backpacken in Singapore – mijn hoogtepunten

Nadat ik geïnstalleerd was in mijn hostel begon ik op te zoeken wat ik allemaal zou doen. Het begon hoog tijd te worden dat ik erop uit trok. Thank god for Google!

Little India

Kleurrijk huis in Little India in Singapore

Kleurrijke markt in Little India in Singapore

Eerst en vooral ging ik naar de wijk Little India. Singapore telt een kleine 8% Indiërs. Ik ben in 2012 in India geweest en ik waande me even opnieuw in het land van de sari’s, felle kleuren en het hindoeïsme. Soms is het jammer dat je smaken en geuren niet kunt vastleggen op foto’s.

Arabische wijk

Sultanmoskee in Singapore

Op een tiental minuten wandelen van de Indische wijk kwam ik in de Arabische wijk terecht. Wat een verschil, de gezellige Turkse restaurants overheersten met de Sultan Moskee als centraal punt. 

Marina Bay Sands

Marina Bay Sands hotel in Singapore

Winkelcentrum The Shoppes van Marina Bay Sands

Het winkelcentrum The Shoppes

Dit is het duurste hotel in Singapore en je kunt er niet naast kijken. Marina Bay Sands is een enorm complex dat pas geopend werd in 2010. Ik had gelezen dat het uitzicht vanop de rooftopbar prachtig is tijdens zonsondergang, maar toen ik merkte dat je hiervoor moet betalen ben ik het afgedropen. The Shoppes is een groot winkelcentrum dat behoort tot het Marina Bay Sands complex. Niet voor mijn budget weg gelegd met al zijn chique winkels en restaurants, maar ik vond het de moeite om eens rond te lopen (al was het maar om even in de verfrissende airco te zijn). Ze hebben zelfs kleine ‘kanalen’ aangelegd in het shopping center waar je met een klein bootje je kunt laten rondvaren.

Gardens by the Bay

De watervallen in Cloud Forest

De spectaculaire watervallen in Cloud Forest

Cloud Forest in Gardens by the Bay

Cloud Forest in Gardens by the Bay

De verlichte bomen tijdens het lichtspektakel in Gardens by the Bay

De verlichte metalen bomen in Gardens by the Bay

Dit was mijn absolute hoogtepunt. Singapore wil een ‘stad in een tuin worden’ en heeft naast Marina Bay Sands een gigantisch natuurpark gebouwd. Tot dit park behoren twee grote hallen met botanische tuinen: Cloud Forest en Flower Dome. Ik ben ‘s ochtends vroeg bij openingstijd geweest om zo de grote massa voor te zijn. Vooral Cloud Forest vond ik heel spectaculair.

Vlakbij deze twee hallen, staan de ‘supertrees’. Deze kun je gewoon gratis bezoeken. Het zijn gigantische metalen bomen waar exotische bloemen en planten in groeien. Overdag vond ik er niet zoveel aan, maar ‘s avonds vond ik het prachtig. Iedere avond zijn er twee lichtspektakels waarbij de bomen mee oplichten op het ritme van de muziek. Ik kreeg er bijna kippenvel van! Het deed me een beetje denken aan de fonteinenshow in Dubai, maar dit vond ik nog spectaculairder. Zeker een aanrader!

Na drie dagen backpacken in Singapore werd het tijd voor… het wondermooie Indonesische eiland Bali! To be continued 🙂 .