Perth, de hoofdstad van Western Australia, is vaak het begin-of eindpunt van een road trip langs de westkust. Toch wordt de stad zelf vaak overgeslagen. Nochtans zijn er heel wat leuke dingen om te doen in Perth. Ik ben er zelf drie weken gebleven en de stad heeft mij gecharmeerd. Het stadscentrum is redelijk klein en alles is op loopafstand. Ga er dus zeker eens een dagje shoppen en rondslenteren. Perth wordt ook wel ‘the most isolated city in the world’ genoemd. De dichtstbijzijnde stad, Adelaide, ligt maar liefst 2000 kilometer verder!

Wat kun je allemaal doen in Perth? In dit artikel som ik mijn zes favoriete plaatsen op.

1.   Spot kangoeroes op Heirisson Island

Liggende kangoeroe op Heirisson Island

Wil je kangoeroes spotten op een klein, groen eilandje? Ga dan naar Heirisson Island. Deze plek is een oase van rust en ligt op zo’n drie kilometer van het centrum van Perth. Bovendien leven de kangoeroes er vrij rond (er is een veiligheidshek zodat ze niet op de drukke baan zouden belanden).

Wandel eens op je gemak rond, spot kangoeroes en neem je picknick mee!

2.   Doen in Perth – kuier rond in Fremantle

Straatartiest aan de Fremantle markets

Op slechts een half uurtje met de tram vanuit het stadscentrum ligt Fremantle. Of zoals de Autraliërs het zo mooi verwoorden, “Freo”. Dit is een gezellig plaatsje met een eigen haven. Van vrijdag tot en met zondag kun je er terecht op de Fremantle markets. Zorg dat je nog niet gegeten hebt, want de (internationale) kraampjes bieden heel wat lekkers aan.

Een absolute aanrader om te doen in Perth is Fremantle Prison. Wat een aangename verrassing! De gevangenis werd gesloten in 1991 en de begeleide tours die je kunt volgen zijn zó interessant. Ik heb de True Crime Tour gedaan, waarin de gids heel boeiend over de horror daden vertelt die gepleegd werden. Een beetje luguber, dat wel, maar ik vond het heel fascinerend. Bovendien werd een deel van de gevangenis omgebouwd tot een hostel. Als je graag eens in een echte cel wilt slapen zonder een misdaad te begaan, dit is je kans 😉 .

3.   Spot surfers in Scarborough

Het strand van Scarborough vlakbij Perth

Heb je zin om sexy surfers te spotten? Na een half uurtje op de bus vanuit Perth ben je al in Scarborough. Relax op het strand, maak een mooie wandeling, doe een drankje en vergeet vooral niet te genieten. 

4.   Wandel in het groene Kings Park

Kings Park in Perth met ligweide en skyline

Kings Park heeft me aangenaam verrast. Het is een must om te doen in Perth. Ik dacht om voor de ‘zoveelste keer’ Botanical Gardens te gaan bezichtigen, maar dit park is prachtig. Het is zo’n 400 hectare groot en ligt vlakbij de stad. Je kunt er makkelijk naartoe met de gratis stadsbus. Tijdens de zomer zijn er vaak evenementen. Ga er wandelen, fietsen en geniet van het prachtig uitzicht over de skyline van Perth. Ook vind je er de 750 jaar oude baobab boom, die verplaatst werd vanuit het noorden van Australië. 

5.   Ga naar het gloednieuwe Elizabeth Quay

Uitzicht op de haven van Elizabeth Quay in Perth

Elizabeth Quay, waar de ferry terminal zich bevindt, is gloednieuw en werd pas officieel geopend in 2016. Het is kleinschalig, maar heel gezellig om even rond te lopen. Volg het wandelpad langs de Swan rivier en ga zo naar Kings Park.

‘s Avonds is Elizabeth Quay heel mooi verlicht, leuk om rond te wandelen en mooie foto’s te nemen!

6.   Fiets op het prachtige Rottnest Island

Uitzicht op het strand en zee van Rottnest Island

Close-up van een quokka op Rottnest Island

Rottnest Island is één van mijn favoriete plaatsen in Australië. Het eiland staat vooral bekend voor de quokka’s die er leven en talrijk aanwezig zijn. Dit diertje is een soort combinatie van een rat en een kangoeroe. Huur zeker een fiets om het heuvelachtige eiland te ontdekken. Met één dag heb je al genoeg. Als je een wandelfanaat bent, kun je eventueel een nachtje blijven slapen om zo één van de wandelingen mee te pikken. Bovendien heeft het eiland een prachtige natuur. De kustlijn is magnifiek mooi. Het binnenland is eerder groen en heeft verschillende meren waaronder Pink Lake (die totaal niet roze was 😉 ).

Boek de ferry vooraf en vertrek vanuit de havens van Elizabeth Quay of Fremantle. Tip: vanuit de haven in Fremantle is het goedkoper.