Ben jij ook een vakantie naar Dubai aan het overwegen? Of klinkt het allemaal nog onbekend in de oren? Dat het een unieke bestemming is, kan ik je garanderen. Hierbij geef ik je wat opmerkelijke cijfers die ik tijdens mijn reis naar Dubai te weten ben gekomen.

Ook hier had de Financiële crisis in 2009 zijn effect

Hij is al van ver te zien, het hoogste gebouw ter wereld. Hij is smal, maar de Burj Khalifa steekt er met zijn 828m sowieso bovenuit en van op een afstand stellen de wolkenkrabbers ernaast niet veel voor. Oorspronkelijk zou het gebouw de Burj Dubai heten. Door de financiële crisis in 2009 was een nieuwe sponsor nodig. Dit werd sjeik Khalifa, de heerser van Abu Dhabi.

Maar 10% van de bevolking is oorspronkelijk uit Dubai

Ongeveer 10% van de bevolking is een Emirati. Grote kans dat je zelfs bijna geen echte Dubainaar tegen komt, behalve bij de paspoortcontrole bij aankomst. Oorspronkelijk bestond de bevolking vooral uit handelaars, vissers, veehouders en parelduikers. Sinds de ontdekking van de olie is de oorspronkelijke bevolking heel welstellend.

Het overgrote deel van de inwoners komt uit India, Pakistan en Bangladesh. Zij worden ook wel de ‘expatriates’ genoemd, de buitenlandse gastarbeiders. Zij verdienen naar onze normen heel weinig (een maandloon van 300 à 400 dollar), maar dat is nog altijd minstens het dubbele van wat ze thuis zouden verdienen.

Er zijn 50 vrouwentaxi’s

Taxi’s door en voor vrouwen, het is eens iets anders. Je herkent de wagens aan het roze dak. Mannen worden geweigerd, maar koppels mogen wel mee. Aangezien er maar ongeveer 50 zulke taxi’s zijn, zul je ze niet zo gauw tegen komen. Wil je toch eens een ritje met een roze taxi maken, reserveer ze dan vooraf (vraag dit even na in je hotel).

Je vindt er altijd binnen de 1,5km een moskee

Overal in Dubai, moet je op maximum 1,5km lopen een moskee terug vinden. Dit is een belofte van sjeik Mohammed en zijn familie.

70% van de inwoners zijn mannen

Hoe absurd is dit, in 2010 werden er 420 000 vrouwen en 1,5 miljoen mannen geteld in Dubai! Dit is vooral te wijten aan de grote groep gastarbeiders uit vb. India en de Filippijnen voor de bouw van woningen, kantoren en infrastructuur.