De Golden Bridge in Vietnam

Tijdens onze rondreis Vietnam kon een bezoek aan de gloednieuwe Golden Bridge in Da Nang niet ontbreken. Het bouwwerk wordt in nieuwsartikelen voorgesteld als een surreële brug waar je geniet van het spectaculaire uitzicht op de bergen.

In dit artikel vertel ik je meer over de middag die wij doorbrachten in SunWorld BaNa Hills, het themapark waar de brug zich bevindt. Is de Golden Bridge in Da Nang echt zo bijzonder? Bovendien geef ik je handige tips voor als jij graag de brug wilt bezoeken.

De Golden Bridge in Da Nang

De Golden Bridge ligt vlakbij de kuststad Da Nang en werd pas in juni 2018 geopend voor het publiek. De brug werd gebouwd om (nog) meer toeristen naar dit deel van het land te trekken. Dat is goed gelukt want het bouwwerk trekt dagelijks een hoop bezoekers.

De brug is 150 meter lang en ligt 1400 meter boven de zeespiegel. De architecten wilden ‘een verbinding maken tussen hemel en aarde’. Het is bedoeld als de handen van god die een gouden draad vastpakken. Op die gouden draad kun je dus wandelen. De twee handen zien eruit als steen, maar zijn gemaakt van staal en glasvezel. Bovendien zijn de handen bewust ‘oud’ gemaakt, alsof ze al heel lang de brug ondersteunen. Het duurde ongeveer een jaar om de brug te bouwen.

Verrassing – het is veel meer dan een brug

Wij dachten om snel een bezoekje te brengen aan de brug. Dat is even anders uitgedraaid. De Golden Bridge is maar een klein onderdeel van een gigantisch complex dat de naam SunWorld Ba Na Hills draagt.

Het begon allemaal in in 1919. Franse kolonisten bouwden een resort op de top van de groene bergen Ba Na Hills. Het werd toen gebruikt als vakantiebestemming voor Franse toeristen. Intussen is het resort uitgebouwd tot een soort van thema/fantasiepark, heel populair onder lokale toeristen. Wij waren er op zondag en het krioelde van het volk.

Ingangsgebouw van SunWorld Ba Na Hills

De ingang van SunWorld Ba Na Hills

De ingang van het park is aan de voet van de berg. Je kunt naar boven in etappes via kabelbanen en een mini trein. Eén van de kabelbanen is 5,8 km lang en is hiermee de langste non-stop kabelbaan ter wereld. Op iedere etappe is er wel iets te zien, de ene keer wat spectaculairder dan de andere (soms zijn er bijvoorbeeld enkel tuinen).

Om naar de Golden Bridge te gaan moesten wij twee kabelbanen en het toeristisch treintje nemen. Onderweg heb je uitzicht op de prachtige bergen en kleine watervallen. Eenmaal aangekomen wandel je even het hoekje om en volg je de andere toeristen op weg naar de brug.

De Golden Bridge in Vietnam

Poserend op de Golden Bridge in Vietnam

Wij vonden de Golden Bridge in Da Nang heel mooi, maar kleiner dan verwacht. We wandelden op de brug wat een leuke ervaring is, maar we hadden geen uitzicht vanuit de hoogte op de brug. Dat uitzicht is natuurlijk het allermooiste en wordt altijd getoond op foto’s. Het was jammer dat de ene kabelbaan, waar je uitzicht hebt op de brug, net gesloten was. Bovendien was het net heel mistig (wat uiteraard normaal is in de bergen) en kon je vanop de brug niets zien van de groene omgeving.

Twijfel niet om, na een bezoekje aan de brug, de kabelbaan te nemen naar de top van de berg. Daar is eigenlijk het centrale gedeelte van SunWorld BanNa Hills, waar alles zich afspeelt. Wij konden onze ogen niet geloven. We hadden het gevoel dat we in een soort van Disneyland terecht kwamen. Er is zoveel te doen!

 

Straatartiesten op de top van Sunworld Ba Na Hills

Entertainment op de top van de Ba Na Hills

Gebouw op de top van Ba Na Hills

Veel lokale toeristen in Ba Na Hills

Eerst en vooral is er een indoor fantasiepark waar je je uren kunt vermaken. Attracties zoals een carrousel, botsauto’s, een klimmuur, een doolhof, een Jurassic-park ruimte… er is zoveel te doen. Verder vind je op de top van de berg veel entertainment, een wassenbeeldenmuseum (zoals Madame Tussauds), een nagebouwd Frans dorpje, een wijnkelder, hot dog kraampjes, chique restaurants, hotels,… Helemaal niet wat we hadden verwacht.

Conclusie: is de Golden Bridge in Da Nang een aanrader?

We hadden het ons iets unieker voorgesteld. We dachten dat er enkel een spectaculaire brug zou zijn in het midden van de bergen en niets er rond. In plaats daarvan kwamen we in een soort van pretpark terecht. SunWorld BaNa Hills was een enorme verrassing voor ons, maar niet per sé in de slechte betekenis van het woord. Wij hadden uiteindelijk een leuke dag en hebben ons goed geamuseerd.

Praktische info

Hoe geraak je er?

SunWorld Ba Na Hills, en dus ook de Golden Bridge, bevindt zich op ongeveer 20km van de kustplaats Da Nang. Als je in Da Nang overnacht, kun je dus makkelijk een taxi nemen vanuit je hotel. Je bent ongeveer 20 minuten onderweg. Je kunt afspreken met de chauffeur wanneer die je weer mag komen ophalen (of je stuurt een berichtje via Whatsapp, er is wifi).

Een andere mogelijkheid is om een dagtour te boeken vanuit Da Nang. Wij hebben verschillende keren gedacht ‘gelukkig dat we dit niet gedaan hebben’. Het leek ons maar saai om, in zo’n complex waar het leuk is om alles zelf te ontdekken, constant een gids te moeten volgen. Het is perfect mogelijk om dit op eigen houtje te doen.

Wat kost het?

Het is niet mogelijk om enkel de brug te bezoeken. Je koopt een toegangsticket voor het themapark SunWorld BaNa Hills. De ingang is aan de voet van de berg. Daar betaal je de toegangsprijs van 700 000 dong (ongeveer 26 euro). Je kunt het ticket ook vooraf ergens in een reisbureau kopen (je taxichauffeur kan dit voor je regelen), dan hoef je niet aan te schuiven in de rij als het druk is.

Natuurlijk is het veel geld als je enkel de brug wilt zien. Anderzijds is alles in de prijs inbegrepen en kun je er ook gewoon een leuke middag/dag van maken. De kabelbanen, de attracties in het indoor avonturenpark, de bobslee… de meeste attracties zijn in de prijs inbegrepen. Het wassenbeeldenmuseum is extra te betalen.

Zoals je dat in onze pretparken ook hebt, is eten en drank veel duurder. Je betaalt al snel het dubbele dan gewoonlijk. Je kunt dus gerust ook zelf iets mee brengen.

Hoeveel tijd moet je rekenen?

Omdat wij zo verrast waren doordat er zoveel te doen is, zijn wij langer in het thema park geweest dan voorzien. Het is zonde om enkel de Golden Bridge te bekijken en meteen te vertrekken. We zijn er een volledige namiddag geweest en dat was eigenlijk nog te kort om alles te kunnen doen. Je kunt er makkelijk een hele dag rondlopen.

Good to know

De Ba Na Hills liggen op zo’n 1500 meter boven de zeespiegel. De temperaturen kunnen er zo’n 10 graden frisser zijn dan beneden. Neem dus zeker een extra trui of sjaal mee.