Heb jij ook altijd last van het zwarte gat na die fantastische vakantie? Ik ontsnap er nooit aan, keer op keer zit ik met een dipje…

Je hebt de dagen afgeteld naar die ene vakantie, je hebt er ten volle van genoten en dan is het plots gedaan. Ofdat je nu gaat backpacken, een all-inclusive vakantie boekt of een weekje bent gaan kamperen, je doet wat voor jóu vakantie is. Even weg van de dagelijkse sleur, geen stress door het werk, geen verplichtingen,… gewoon doen wat jij zelf wilt.

De eerste dagen dat je terug thuis bent, zou je je toch helemaal relaxed moeten voelen? Je hebt je batterijen toch volledig kunnen opladen?

Als je je die eerste dagen juist een beetje depri en triest voelt, ben je zeker geen uitzondering. Dan heb je net als ik en zoveel andere mensen last van het zwarte gat. Je wordt verondersteld direct weer de draad op te pikken maar denkt de hele tijd aan ‘hoe leuk het was op vakantie’. Bovendien heb je geen zin om weer je gewone leventje te leiden. Je had liever wat langer vakantie gehad!

Bij mij gaat dat ook altijd wat gepaard met eenzaam voelen. Als je alleen woont en dus ook alleen thuis komt na je vakantie, is dat gevoel juist sterker.

Hoewel ik altijd al last heb gehad van het zwarte gat. Vroeger liep ik de eerste dagen na een jeugdkamp ook altijd heel geïrriteerd rond, tot grote frustratie van mijn ouders.

Spreek zo snel mogelijk af met familie / vrienden

Je kunt er nu eenmaal niets aan veranderen. Je bent terug in België en je zult je leventje weer moeten oppikken. Hoe vervelend dat ook klinkt. Bekijk het dus positief en neem contact op met de mensen die je happy maken. Ga even langs bij je ouders , broer of zus of gewoon bij een vriend of vriendin. Wedden dat zij nieuwsgierig zijn naar je verhalen?

Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken

Als ik geen volgende vakantie gepland heb, voel ik mij een beetje doelloos. Dan heb ik het gevoel dat ik geen leuke vooruitzichten heb. Ik moet altijd iets hebben om naar toe te leven. De pijn is toch al zachter als je een volgende reis in het vooruitzicht hebt?

Dat hoeft trouwens niet per sé een vakantie zijn. Dat kan ook een weekendje weg zijn, of een leuk feestje waar je al lang naar uitkijkt.

Koester je herinneringen

De hele tijd mijmeren aan ‘ hoe leuk en hoe warm’ het er wel niet was en dat je hier weer in het grauwe België bent, heeft geen zin. Koester de leuke momenten die je beleefd hebt en  bekijk de foto’s als een mooie en warme herinnering. Nagenieten is dus de boodschap, in plaats van zelfmedelijden. Dit heb je nu gehad, dus hoofd omhoog, schouders naar achter en het is weer tijd voor iets nieuws!