Voorbeeld van een hostel kamer in Australië

Als backpacker slaap ik regelmatig in hostels. Het is goedkoop en bovendien een ideale manier om snel mensen te leren kennen. Er is zo’n ruim aanbod aan hostels in Australië. De ene is al wat leuker/netter/socialer dan de ander.

Ik heb al een aantal hostels op mijn kerfstok staan. Het is zo’n zonde om al die persoonlijke ervaringen niet te delen. Vandaar dat ik mijn eerlijke en ongezouten mening heb genoteerd. Staar je er niet blind op. Wie weet denk jij er volledig anders over 😉 . Anderzijds zijn alle beoordelingen recent en kan het je helpen bij je keuze.

Alice SpringsAlice Lodge Backpackers
BrisbaneBreeze Lodge
BrisbaneSummerhouse Backpackers
BroomeBeaches of Broome
Byron BayBackpackers Holiday Village
Byron BayNomads
CairnsCairns Central YHA
DarwinChili’s Backpackers
DarwinCrocodilly Inn
DarwinYHA Melaceula on Mitchell
MelbourneFlinders Backpackers
MelbourneSpace Hotel
NoosaNomads
PerthCity Perth Backpackers
PerthMumma’s Hostel
PerthThe Hive Hostel
SydneyWake Up

Ook al hou ik van een feestje, ik vermijd graag de echte party hostels – zo van die hostels waar je niet kunt slapen door het lawaai.

Heb jij nog een extra aanvulling? Of hou je er een andere mening op na? Laat het mij (en de andere lezers) gerust weten in een reactie onderaan de pagina!

Reserveren

Ik zoek de hostels in Australië op via Hostelworld. Als ik eenmaal een interessant hostel gevonden heb, kijk ik eerst op de website van de hostel ofdat hij daar goedkoper aangeboden wordt (het kan soms een paar dollar schelen). Als er op de site geen kamers meer vrij zijn, bel ik eens naar de hostel. Met een beetje geluk is er toch nog een bed beschikbaar.

Als de prijs op booking.com hetzelfde is, opteer ik voor hen omdat je dan (soms) tot een paar dagen op voorhand gratis kunt annuleren. Ik verander nogal vaak van gedacht 😉 . Eigenlijk hebben de hostels liever dat je rechtstreeks bij hen reserveert (op de website/via telefoon), dan moeten ze geen commissie betalen.

Waarop let ik?

Bij het boeken van een hostel let ik altijd op een aantal punten. Sowieso vind ik een kluis en gratis wifi belangrijk.

Qua prijs neem ik niet per sé het goedkoopste omdat ik mij dat achteraf vaak beklaag. Meestal opteer ik voor de middenklasse. Bij warme bestemmingen zorg ik dat er airconditioning in de kamer is.

De locatie tegenover het centrum is ook niet onbelangrijk. Ik vind een korte wandeling helemaal niet erg, zolang het maar op wandelafstand is. Bovendien neem ik de recente beoordelingen eens door.

Hostels in Australië

Alice Springs: Alice Lodge Backpackers

 • Algemeen: Dit is een hostel waar alles buiten is (zoals receptie, tafels om te eten). In de winter is dit afzien door de koude. In mijn kamer was het héél koud (het vriesde ’s nachts). Uiteindelijk hebben ze een kleine elektronische verwarming in de kamer gezet.  
 • Positief: Vriendelijk personeel, gratis (goed werkende) wifi, goedkoop. Gratis ontbijt. Kleine koelkast in de kamer.
 • Negatief: Receptie is maar een paar uur per dag open. Het is 10 minuten wandelen naar het centrum (op zich niet veel), maar Alice Springs is geen stad om in het donker alleen rond te wandelen. Ik heb ’s avonds dus telkens de taxi genomen. Beter is dan om iets meer geld te spenderen aan een hostel dat in het centrum ligt.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Ik zou deze hostel enkel in de zomer reserveren omdat alles buiten is (maar dan is het misschien té warm en is er nergens een plaats om af te koelen). Ik was er in juni en heb echt afgezien door de koude.

Brisbane: Breeze Lodge

 • Algemeen: Heel goed, modern en nieuw.
 • Positief: Op iedere verdieping is er een leuke, propere chillruimte met kitchenette. Ruime nette kamers met lichtje en stopcontact aan bed. Relaxed en mooi dakterras, behulpzaam en vriendelijk personeel. Gratis ontbijt.
 • Negatief: Ligt in Kangaroo Point en dus wat verder van het centrum (aan de kant van Southbank). Kleine keuken (heeft mij nooit gestoord).
 • Mijn persoonlijke ervaring: Ik heb zeker genoten van mijn verblijf. Volgens mij één van de beste hostels in Brisbane.

Brisbane: Summerhouse Backpackers

 • Algemeen: Klein, weinig ruimte, goede hostel. Ligt op 20 minuten wandelen van het centrum.
 • Positief: Airco, stopcontacten bij bed, de slaapzaal met 20 bedden was ok, goede wifi. Gratis ontbijt.
 • Negatief: Kleine keuken, het nodigt niet uit om er te koken.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Ik heb hier geslapen in een slaapzaal van 20 (!!) bedden. Tot mijn verbazing viel dit goed mee (zorg wel dat je oordoppen meehebt) en de kamer was heel proper.

Broome: Beaches of Broome

 • Algemeen: Wow! Dit is het beste hostel waar ik ooit verbleven heb. Dit is eerder een resort met slaapzalen. Het heeft een gemengd publiek (backpackers, families, locals). Op 10 min wandelen van het strand. Als je naar het centrum wilt, neem je best een bus.
 • Positief: Resortstijl. Heel propere, ruime keuken. Nette, ruime kamers. Prachtig zwembad met comfortabele ligstoelen. Vriendelijk personeel. Gratis ontbijt (met vers fruit).
 • Negatief: Dat je de hostel ooit moet verlaten 😉 ? Wifi werkt soms wat trager.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Ik heb enorm genoten van mijn verblijf. Het was puur vakantie!

Byron Bay: Backpackers Holiday Village

 • Algemeen: Iets rustiger dan Nomads, ligt een beetje verder van het centrum (maar nog altijd heel centraal).
 • Positief: Ik boekte een slaapzaal met 4 bedden. We hadden (samen met een andere kamer) een keukentje, badkamer en eigen leefruimte. Net alsof we ons eigen huisje hadden. Superleuk!
 • Negatief: Geen airco in de kamers (wel ventilators), weinig stopcontacten.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Doordat we onze persoonlijke ruimte hadden, vond ik dit super. Daardoor heb ik geen gebruik gemaakt van de gemeenschappelijke douches en badkamers. Ik denk dat je gewoon geluk moet hebben om in één van die kamers met eigen leefruimte terecht te komen, dus vraag dit bij reservering. Minpunt is dat er geen airco was en dat het in de kamer superwarm was!

Byron Bay: Nomads

 • Algemeen: Party hostel, ideaal als je snel mensen wilt leren kennen.
 • Positief: Veel douches en toiletten, centraal gelegen.
 • Negatief: Keuken vond ik niet proper, niet overal stopcontacten aan het bed.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Voor mij was dit een beetje té party. In mijn kamer stonden overal flessen drank en bekertjes wijn op de grond. Ik was opgelucht om te mogen vertrekken.

Cairns: Cairns Central YHA

 • Algemeen: Er verblijft een gemengd publiek (zoals ook oudere mensen en families) en is in het algemeen een rustig hostel.
 • Positief: Relaxed, proper en centraal. Het is goedkoop, heeft een aangenaam zwembadje, chille hangmatten, goede airco en deftige lockers. Nette ruime keuken.
 • Negatief: Niet supersociaal, ‘s avonds vaak niets te doen (in tegenstelling tot andere hostels in Cairns). Niet altijd een stopcontact bij bed.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Ik vond het super om er voor een langere tijd te verblijven. Centraal maar niet in de drukte.

Darwin: Chili’s Backpackers

 • Algemeen: Heel centraal (midden in het centrum, naast Coles).
 • Positief: Centraal.
 • Negatief: Personeel was niet vriendelijk. Slechte bedden. Heel luidruchtig.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Ik heb er maar 1 nacht geslapen en ben zelfs niet in de keuken geweest. ’s Nachts kon ik niet slapen door het lawaai en ik vond mijn bed heel oncomfortabel (je voelde de metalen vering op je rug).

Darwin: Crocodilly Inn

 • Algemeen: Verschrikkelijk!
 • Positief: Ligt centraal in Mitchell Street, maar niet in de drukte van de bars.
 • Negatief: Slecht werkende wifi, personeel heel onprofessioneel (iemand heeft de receptionist wakker gemaakt toen ik wilde inchecken), vreselijk vieze keuken zonder borden en bestek.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Slechtste en meest vuile accommodatie van alle hostels in Australië waar ik ooit geslapen heb.

Darwin: YHA Melaceula on Mitchell

 • Algemeen: Heel centraal gelegen. Dit is een hostel met enorm veel kamers en dus heel druk. Klein (druk) zwembadje. Makkelijk om mensen te leren kennen. Niet zo goed als andere YHA hostels.
 • Positief: Veel douches en toiletten. Grote locker in de kamer.
 • Negatief: Toen ik er was (juli), was het enorm druk en lawaaierig.
 • Mijn persoonlijke ervaring: In Darwin is het sowieso moeilijk om een goede hostel te vinden. Als ik echt moet kiezen vond ik deze de ‘beste’.

Melbourne: Flinders Backpackers

 • Algemeen: Veel mensen vinden dit een goede hostel, maar ik ben geen fan.
 • Positief: Ruime kamers, lichtje + stopcontact bij bed.  Heel lekker gratis ontbijt met pannenkoeken, vaak gratis avondmaaltijden. In de keuken is er ook altijd pasta en rijst beschikbaar.
 • Negatief: Drukke chaotische keuken. Ik vond het geen sociaal hostel (doordat er veel mensen er voor een langere tijd verblijven).
 • Mijn persoonlijke ervaring: Tijdens het weekend kon ik soms ‘s nachts niet slapen door de muziek van de bar onder de hostel. Hierna ben ik verhuisd naar Space en dat was een enorme verademing.

Melbourne: Space hotel

 • Algemeen: Dit is één van de betere hostels. Als je er een week wilt verblijven, vraag dan naar het speciaal tarief (inclusief wifi en 2x avondmaaltijd).
 • Positief: Moderne, ruime en propere keuken. In de kamer heb je een grote locker (het is bijna een kastje), een eigen plankje om je spullen op te leggen + lichtje en stopcontact bij bed. Meer comfort, aparte (kleine) badkamers, chill dakterras met jacuzzi. Er is zelfs een kleine cinema en fitness!
 • Negatief: Iets duurder, niet supersociaal (door veel mensen die er lang blijven) maar ik heb er toch heel veel leuke mensen ontmoet.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Dit is één van mijn favoriete hostels in Australië, ik ben er zo’n 5 weken gebleven. Voor mij is dit mijn tweede thuis in Melbourne. Een aanrader!

Noosa: Nomads

 • Algemeen: Je leeft er vooral buiten (tafels zijn vb buiten), leuke sfeer. Per kamer is er een toilet en 2 douches. Klein zwembad.
 • Positief: Airco (enkel ‘s nachts), leuke sfeer, alles speelt zich buiten af wat gezellig is.
 • Negatief: Keuken niet zo proper, weinig stopcontacten, geen kluis (ook al staat op hostelword van wel).
 • Mijn persoonlijke ervaring: Na alle slechte reviews op het internet vreesde ik voor het ergste. Al bij al viel het wel zeer goed mee. De keuken vond ik niet proper genoeg om in te koken, maar ik heb er een heel leuk verblijf gehad.

Perth: City Perth Backpackers

 • Algemeen: 15 minuten wandelen naar het centrum. Propere hostel.
 • Positief: Propere kamers, vriendelijk personeel, aparte douches en toiletten. Ruime, nette keuken. ’s Avonds is het stil, leuke sfeer, gratis wifi, gratis ontbijt.
 • Negatief: De meeste kamers hebben geen echt raam maar enkel een venster aan het plafond. De matrassen zijn redelijk dun.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Ik zou dit zeker aanraden, ik ben er 3 weken gebleven. Heel leuk hostel! Ik was er in het laagseizoen, ik kan me voorstellen dat het in het hoogseizoen heel druk is door de kleine gemeenschappelijke ruimte.

Perth: Mumma’s Hostel

 • Algemeen: Centraal gelegen, ideaal als je van een feestje houdt en mensen wilt leren kennen. Er verblijven heel wat mensen die in Perth werken. De kamers zijn redelijk ruim en er is een stopcontact per bed. Als waarborg vragen ze een ID/rijbewijs ofwel 30 dollar, wat ik toch veel vind.
 • Positief: Goede, gratis wifi. Ruime kamers. Nieuwe (maar piepkleine) badkamer. Gratis ontbijt.
 • Negatief: Kan luidruchtig zijn. Alle kamers bevinden zich op de benedenverdieping rondom de keuken. Als er mensen in de keuken luid praten, hoor je dit al in de kamer.
 • Mijn persoonlijke ervaring: De hostel is ok, maar voor mij iets te luidruchtig. ’s Nachts hoorde ik nog altijd backpackers luidop brullen.

Perth: The Hive Hostel

 • Algemeen: Centraal gelegen, op zo’n 10 minuten wandelen naar het centrum.
 • Positief: Vriendelijk personeel.
 • Negatief: Kan luidruchtig zijn. Slecht werkende wifi.
 • Mijn persoonlijke ervaring: Verouderd gebouw, het deed mij denken aan mijn oud studentenhuis. Er is ’s avonds/’s nachts geen controle en om 3 uur speelde de muziek nog altijd keihard.

Sydney: Wake Up hostel

 • Algemeen: Proper, groot hostel met voldoende plaats voor iedereen. Party hostel maar na 22u ook rustig genoeg om te slapen. Zeker één van de beste hostels waar ik verbleven heb. Ideaal om je reis te beginnen.
 • Positief: Centraal gelegen (vlakbij het station), airco in kamers + bij ieder bed een stopcontact en lampje, ruime badkamers.
 • Negatief: Sommige kamers zijn zeer klein.
 • Mijn persoonlijke ervaring : Ik ben heel blij dat ik in dit hostel verbleven heb. Het is een leuk en sociaal hostel, ideaal om veel mensen te leren kennen. Er worden toffe activiteiten georganiseerd en het personeel is zeer vriendelijk.

Gepubliceerd: september 2018