Backpacken in Australië op een budget met de zonsondergang van Uluru

De kosten van je avontuur in Australië hangen erg af van op welke manier je rondreist. Het is belangrijk om tijdens het backpacken wat op je budget te letten. Australië staat ervoor bekend een duur land te zijn. Zeker als je van plan bent om een tijdje te gaan rondreizen, is het noodzakelijk om je geld niet over de balk te gooien.

Met een beetje creativiteit kun je al heel wat besparen. De kosten van je rondreis in Australië hoeven niet per sé heel hoog te zijn. Deze budget tips helpen je al verder op weg. Zo kun je je centen aan leuke activiteiten uitbesteden 😉 .

Kosten Australië – budget tips

Eten en drinken 

 • Koop afgeprijsde producten. De bekende supermarkten zijn Coles en Woolworths. Als je ‘s avonds na spitsuur gaat (rond 19u-20u) of net voor sluitingstijd, worden bepaalde producten aan een belachelijk lage prijs aangeboden. Ideaal om de kosten in Australië te besparen. Vaak moet je dat eten wel direct consumeren, maar zo kun je bepalen wat je die avond/volgende dag gaat eten 😉 .
 • In bepaalde steden (Melbourne, Cairns, Perth), is er een Aldi. Vergeleken met Coles en Woolworths ligt die vaak minder centraal en dus weet je vaak niet dat er een Aldi in de buurt is. Uiteraard is het veel goedkoper!
 • Veel hostels bieden een gratis ontbijt aan. Check dit als je een hostel boekt. Verwacht niet te veel, meestal is dit toast met pindakaas/jam en ontbijtgranen. Maar hey, gratis is gratis.
 • In sommige hostels worden er gratis avondmaaltijden georganiseerd. Ik heb vaak gratis curryschotels, wraps en pizza gegeten!
 • Ga net voor sluitingstijd naar de foodcourts. Een foodcourt vind je terug in shopping centers en is een verzamelplaats van eetgelegenheden. Er zijn altijd veel Aziatische eetkraampjes, maar je kunt er ook terecht voor pizza, burgers, slaatjes… Net voor sluitingstijd, meestal rond 16u, zijn er (Aziatische) kraampjes die bepaalde gerechtjes aan een verminderde prijs aanbieden.
 • Koop in het begin van je reis een goede waterdichte drinkbus en vul die constant met kraantjeswater. Dat laatste is praktisch overal drinkbaar. Als dit niet het geval is, is het altijd aangeduid. Zo’n drinkbus kun je in de supermarkt in Australië kopen en hoeft niet veel te kosten.
 • Alcohol is redelijk duur. Zowel Woolworths (BWS) en Coles (Liquor Store) hebben hun eigen alcohol verkooppunten. Als je iets koopt bij de supermarkt, hou dan het bonnetje bij. Je kunt met dat bonnetje korting krijgen op bepaalde alcoholische producten.
 • Goon is goedkope wijn en heel populair bij backpackers. Ik zal je niet beloven dat de wijn heel smaakvol is, maar veel centjes zal je er niet aan kwijt zijn. Opgepast: kater gegarandeerd!

Accommodatie hoeft niet veel te kosten in Australië

 • Werk voor gratis accommodatie. Dit kan op verschillende manieren.
  • In bepaalde hostels zoeken ze wel altijd iemand die een aantal uur wil werken in ruil voor een gratis bed (dit kan variëren van 8u tot 21u per week). Meestal is dit schoonmaakwerk, soms zoeken ze ook receptionisten. Vraag dit even na bij de receptie of bel gewoon eens rond! 
  • Wwoofing – werk op een boerderij in ruil voor gratis eten en een slaapplaats. Je werkt zo’n 4 à 6 uur per dag. Het lidmaatschap is betalend, maar het is gegarandeerd een unieke ervaring.
  • Een andere manier is Help Xvoor zo’n vier uur werk per dag krijg je gratis eten en een slaapplaats. Het grote verschil met Wwoofing is dat dit vanalles kan zijn. Van boerderijwerk tot klusjes doen bij iemand thuis, babysitten, werken in een hostel,…  Kijk eens op de website in welke regio je wilt werken en zoek een host die je leuk lijkt. Dit kan zowel voor een korte als voor een lange periode zijn. Zo heb je een aparte en unieke ervaring waarvoor je bijna geen kosten uitgeeft in Australië!
 • Via housesitting kun je gratis in iemand zijn huis slapen. Mensen zoeken vaak iemand om een oogje in het zeil te houden (en op de huisdieren te passen) als ze op vakantie zijn. En hoe leuk is het niet om een hostel in te ruilen voor een echt huis? Er zijn verschillende websites waar je (al dan niet gratis) kunt registreren.
 • Weekdeals in hostels. Als je een langere periode in een hostel verblijft, vraag dan even na ofdat ze speciale weektarieven aanbieden. Ook al staat het nergens aangeduid, veel hostels bieden dit wel aan.
 • Appartement delen. Heb je eenmaal besloten om ergens te werken? Super. Bekijk dan eens de optie om een appartement/huis te delen. Je kunt een eigen kamer huren of een kamer delen. Zoek op Facebook bijvoorbeeld via de groep Fairy Floss Real Estate of zoek via de website Flatmates.
 • Couchsurfing. Je slaapt gratis bij een local thuis (dit kan letterlijk op de zetel zijn, soms krijg je een bed aangeboden). Via de website kun je beoordelingen over je host lezen. Het is vaak een leuke manier om locals te leren kennen. Als je geluk hebt, leidt die local je ook wat rond in zijn thuishaven.
 • Ben je op roadtrip? Slaap dan op gratis campings. Tijdens mijn rondreis in het westen hebben we iedere nacht op een gratis campingplaats kunnen slapen. Via de app Wikicamps zoek je simpelweg deze campings op. Je ziet op de app welke faciliteiten deze camping heeft en je kunt de recente beoordelingen lezen.

Vervoer 

 • Car relocations. Autoverhuurmaatschappijen moeten hun voertuigen terug naar het originele beginpunt krijgen. Als klanten een auto huren en van punt A naar punt B gaan, moet die auto terug in punt A geraken. Jij krijgt dan een beperkte tijd om de auto gratis (ofwel heel goedkoop) terug naar punt A te brengen. Benzinekosten worden soms ook vergoed. Kijk eens op google, er zijn heel veel mogelijkheden!
 • Een auto kopen is heel populair bij backpackers. Als je een lange roadtrip in gedachten hebt, is een auto huren heel duur. Veel mensen kopen een auto met de bedoeling die achteraf weer te verkopen. Dat is natuurlijk niet zonder risico. Maar als je op het eind van je rondreis de auto terug aan een goede prijs kunt verkopen, heb je wel serieus op je kosten bespaard in Australië.
 • Rijd mee met iemand die al een auto heeft.  Veel backpackers zijn op zoek naar travelmates om benzinekosten mee te delen. Via Facebook groepen zoals Australia Backpackers, Australia Rideshares for Backpackers (en nog zoveel andere) en Gumtree is het heel makkelijk om een rit te vinden. Ideaal voor een langere roadtrip of voor een daguitstap! Bovendien leer je nieuwe mensen kennen.
 • Openbaar vervoer. Met de bussen van Greyhound geraak je op de meeste bekende plaatsen in Australië. Maar Greyhound is vaak niet de goedkoopste optie. Check zeker eens ofdat er andere mogelijkheden zijn. Toen ik een lange busrit moest maken, was Queensland Bus veel goedkoper dan Greyhound en minstens even goed.
 • Gratis stadsbussen. In bepaalde steden (zoals Melbourne en Perth)  zijn er zones waarin je gratis de bus/tram kunt nemen.

Heb jij nog tips om kosten te besparen in Australië? Laat het mijzelf en andere reizigers zeker weten en laat hieronder een reactie na. Het is altijd leuk om nog meer tips op te doen 🙂 !