Ikzelf in Perth, springend voor het Blue Boat house tijdens mijn alleen reizen

“Jij liever dan ik”. Ik hoor het mezelf nog zeggen. Een drietal jaar geleden besloot een vriendin om een jaar naar Australië te reizen. Ik zag het eerder als een kwelling. Waarom de andere kant van de wereld? Familie en vrienden zo lang moeten missen? En helemaal alleen… het is toch veel leuker als je dit kunt delen met iemand? Samen beslissingen nemen, samen lachen, samen bang zijn.

Nooit gedacht dat het nu realiteit is. Dat ik al vijf maanden aan het rondreizen ben. Ik zit bijna aan de helft, terwijl ik mij nog altijd een groentje voel.

Nooit gedacht dat het Australië zou worden. Australië begot. Het is nooit mijn ultieme droom geweest. Tot ik de jaloersmakende verhalen en foto’s van vrienden niet meer kon negeren. Mijn interesse werd aangewakkerd en ontvlamde.

Nooit gedacht dat ik zo vrij zou zijn. Ik moet met niemand rekening houden. Geen sociale verplichtingen. Soms denk ik dat ik een super egoïstisch persoon zal zijn als ik terug ben. Misschien valt dat wel mee. Dat zie ik dan wel.

Nooit gedacht dat ik mijn thuisland steeds meer apprecieer. Vooral de charme van de dorpen en steden. Een kerk, omgeven door een marktplein en dan de straatjes errond.  Wist je dat dat toch iets aparts is? Onlangs hoorde ik voor het eerst sinds lange tijd weer kerkslagen. Het deed me zo hard aan thuis denken dat mijn hart ook een tel oversloeg. Weemoed overheerst.

Nooit gedacht dat alleen reizen ook samen reizen is. Soloreizigers spreken elkaar aan. Slaap in hostels en er is altijd iemand om mee te praten. Om mee te koken, naar ‘t strand te gaan of iets te gaan drinken. Je bent nooit alleen.

Zó speciaal is alleen reizen ook niet. Ik ben niet de enige die er in haar eentje op uit trekt. Zoveel mensen zijn mij voorgegaan en zoveel mensen zullen nog in mijn voetsporen treden.

Nooit gedacht dat ik zou zeggen “je moet dit ook doen”. Tenminste, als jij aan het twijfelen bent. Als je ergens dat gevoel hebt dat je het graag zou willen doen, maar er een stemmetje is dat je tegen houdt. Dan kan ik je alleen maar aanmoedigen. Wees niet jaloers op mij en doe het gewoon!