Poserend vanop Kings Canyon in het Red Centre van Australië

De uitgestrekte outback in Australië. Rode aarde à volonté. De enorme rots Uluru, symbool van het land down under. Honderden kilometers rijden op hobbelende zandwegen zonder een teken van leven. Dit is de thuisbasis van het oudste volk ter wereld, de Aboriginals.

Je zou het als een ietwat vreemde of speciale plaats kunnen omschrijven. Maar ook dit is Australië. Ver weg van de surfdudes met hun beachy hair. En nog verder weg van het gehaaste zakenleven in Sydney.

Hoewel roadtrippen volledig mijn ding is (check mijn reisverslag rondreis Tasmanië), ben ik blij dat ik deze keer een georganiseerde trip geboekt heb. Samen met mijn goede vriendin Soraya en haar vriend Maarten heb ik een vijfdaagse kampeersafari beleefd. Rondcruisen in de outback van Australië vraagt veel voorbereiding en is niet zonder risico. Deze trip heeft mij verrast. Ik zou nooit al die plaatsen bezocht hebben, lokale gidsen zijn een meerwaarde én je leert nieuwe mensen kennen. Alleen maar voordelen 😉 .

Jammer genoeg slaan veel toeristen de outback van Australië over. Omdat ze denken dat het niet de moeite is. Eerlijk, ik wist ook niet goed wat te verwachten. Maar tot nu toe is het één van de hoogtepunten van mijn rondreis.

Ben jij zo één van die rasechte twijfelaars? Dit zijn mijn argumenten om jou ook over die rode, zanderige streep te trekken:

Het is meer dan een steen

Zonsondergang met Soraya en Maarten bij Uluru

“Het is maar een steen”, hoorde ik vooraf zo vaak. Nee,nee en nog eens nee! Eerst en vooral is Uluru niet zomaar een steen, maar het heiligdom van de Aboriginals. Ten tweede, het is dan wel een prachtige steen. Zeker bij zonsondergang en een bijhorend glaasje cava.

Als Uluru de enige bezienswaardigheid is, wat heb ik dan 5 dagen lang uitgespookt?

Het reflecterende water in Ormiston Gorge

Na een lange wandeling kom je terecht bij het reflecterende water van Ormiston Gorge

Uitzicht op Kings Canyon

Eén van de prachtige uitzichten in Kings Canyon

Zonsondergang vlakbij Uluru

De eindeloze vlaktes vlakbij Uluru

Mezelf poserend tijdens een wandeling in de Valley of Winds

Wandeling in de Valley of Winds in het Red Centre van Australië

Het Red Centre bestaat niet enkel uit een rode woestijnvlakte. Er is zóveel meer te zien. Ik heb meerdere wow-momenten gehad. De enorme bergtoppen, diepe kraters en kloven had ik niet verwacht in het midden van de Outback! Wat een prachtige variatie aan landschappen en vegetatie. Ook als je van lange wandelingen houdt, is dit the place to be (google Larapinta Trail). De Olga’s, Kings Canyon en West Macdonnell Ranges zijn een paar natuurfenomenen die zeker de moeite waard zijn.

Je mist het grootste deel van Australië

Eindeloze vlaktes in het Red Centre van Australië

De Outback van Australië neemt ongeveer 75% van het land in beslag. Als je er niet bent geweest, heb je eigenlijk het grootste deel van Australië gemist. En als je dan tóch gaat, waarom dan niet een trip naar het hartje van Australië?

Outback Australië = het echte Australië

Al meer dan 50 000 jaar leven de Aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van Australië, in het hart van de woestijn. Dat voel je en zie je ook. Hier krijg je voeling met de eerste mensen die in het land wonen. Hun cultuur is eigenlijk het tegenovergestelde van onze westerse samenleving.

Unieke ervaring

Je bent nu eenmaal naar de andere kant van de wereld gereisd. Dit is waarschijnlijk je enige kans om naar de outback van Australië te gaan.

Ken je dat gevoel dat je naar de zee kijkt en beseft hoe oneindig die is? Ik voelde mij nog verder dan the middle of nowhere. Het enige wat ik zag, was de eindeloze Outback. Er is geen vervuiling, geen geluid, geen bereik met je telefoon. Het oneindige van het oneindige.

Tijdens een kampeersafari leer je de mensen beter kennen. Samen hout sprokkelen, groentjes snijden en praten over je oranje voeten schept een band.

Slaap in een swag onder de sterrenhemel

Zittend op onze swag rond het kampvuur op onze laatste avond

Inderdaad, kamperen kan je ook in Frankrijk. Maar daar heb je niet de mogelijkheid om in een swag (slaapzak in tentstof) in openlucht te slapen.

Stel je voor, je ligt lekker ingeduffeld rond het kampvuur. Net je buikje rond gegeten met als afsluiter een glas wijn en geroosterde marshmallows. Je ligt te staren naar de heldere sterrenhemel en ziet zelfs de melkweg. Do I need to say more?

Boek die trip. Huur die auto. Je zult er geen spijt van krijgen 🙂 .