Ga jij ook reizen en werken in AustraliëHet land ‘down under’ is ongelooflijk mooi, maar zeker niet goedkoop. Het is bijna onmogelijk om er een jaar rond te reizen en dit volledig met je eigen centen te betalen. Vandaar dat veel backpackers werken om zo (een deel van) hun reis te bekostigen.

Ik krijg regelmatig berichten van lezers met vragen in verband met reizen en werken in Australië.
Dit artikel geeft een antwoord op je vragen en helpt je al een stuk op weg.

In dit artikel bespreek ik…

1.  Working holiday, wat is dat?
2.  Voorbereiding – CV
3.  Wanneer begin ik met zoeken?
4.  Waar werk ik het best?
5.  Hoe zoek ik een job?
6.  Reizen en werken in Australië – veel voorkomende baantjes

1.   Working holiday, wat is dat?

Als Belg of Nederlander kunnen wij reizen en werken in Australië met het Working Holiday Visum 417. Hiervoor moet je tussen de 18 en 30 jaar oud zijn (al is er sprake van verlenging tot 35 jaar) en je vraagt dit online aan. Voorwaarde is dat je genoeg geld hebt om jezelf te onderhouden, hiervoor rekent men 5000 dollar  (+/- 3000 euro).

Het visum is een jaar geldig en gaat in vanaf de datum dat je het land inreist. Vanaf deze datum mag je dus reizen en werken in Australië. Tijdens dat jaar kun je het land zoveel mogelijk in- en uitreizen zoals je wilt. Je mag maximum 6 maand voor dezelfde werkgever werken. Sinds 5 november 2018 is het mogelijk om maximum 12 maand voor dezelfde agrarische werkgever te werken. 

Het is mogelijk om het visum te verlengen met nog een jaar. Dit noemen ze het second working holiday visa. Om dit visum te verkrijgen moet je minimum 88 dagen in de landbouwsector werken. Of zoals ze in Australië zeggen, je farmwork doen. Dit kunnen jobs zijn zoals fruit plukken, inpakken of misschien wel met dieren werken op een cattle station.

Sommigen werken eerst maandenlang op één plaats en beginnen dan te reizen. Anderen wisselen het reizen en werken in Australië af. Ik ben eerst begonnen met rondreizen vooraleer ik aan  mijn eerste baantje begon.

Good to know: derde jaar visum

Vanaf 1 juli 2019 zal het mogelijk zijn om je tweede jaar visum te verlengen met nog een jaar, de third working holiday visa. Dan moet je tijdens je tweede jaar 6 maand specifiek werk verricht hebben in een specifieke regio. De Australische overheid doet dit zodat de landbouwers sneller werkkrachten zouden vinden voor seizoenswerk. Deze werkkrachten, de backpackers, hebben zo de mogelijkheid om voor een langere tijd te reizen en werken in Australië.

2.   Voorbereiding – CV

Vooraf een Engelstalige CV opstellen, zal je leven makkelijker maken als je wilt werken in Australië. Dan hoef je, als je eenmaal in Australië bent, je daar al geen zorgen meer over maken. Als je geen laptop hebt, mail je CV dan door naar je e-mail adres, je kunt die dan bijvoorbeeld afprinten in de lokale bibliotheek.

Waar moet je op letten?

Maak je CV kort en bondig. Vermijd lange volzinnen. Je bent echt niet de enige backpacker die zijn CV afgeeft. Veel werkgevers krijgen er zoveel voorgeschoteld en lezen vlug wat diagonaal. Details zoals in welke stad je in België/Nederland hebt gewerkt, heeft echt geen meerwaarde.

Vermeld bovenaan je Australisch telefoonnummer heel duidelijk.

Leg de nadruk op relevante werk ervaring. De eerste vraag die je vaak hoort is ‘heb je ervaring?’. Als je bijvoorbeeld een baantje in de horeca zoekt, leg dan hierop de nadruk. Zorg dat deze ervaring bovenaan staat.

Maak desnoods verschillende CV’s voor verschillende jobs. Zo had ik een aparte voor barwerk en een aparte voor receptioniste.  

Uitzicht op de Blue Mountains in Sydney

3.   Wanneer begin ik met zoeken?

Als het soort werk je niet uitmaakt en je enkel wilt werken in Australië om te kunnen reizen, dan is het niet nodig om voordien al op zoek te gaan naar een job. Werkgevers zien je toch liever ‘face to face’.

Als je ergens voor een langere tijd wilt settelen en op zoek bent naar een specifieke job, dan kan dat wél een goed idee zijn. Zo ken ik iemand die 6 maand als hotel receptioniste gewerkt heeft en dit vooraf heeft geregeld. Eventueel kan een bepaalde organisatie je hierbij helpen.

Als je ter plaatse een job wilt regelen, ga dan niet te laat op zoek. Soms kan het een paar weken duren tegen dat je een baantje hebt gevonden. Als je net aankomt in Australië en je wilt de dag erna al aan de slag, dan zal ik je even met de voeten op de grond moeten zetten. Een job vinden is altijd mogelijk – je zult zeker iets vinden – maar het kan soms wat tijd vergen. Zorg dat je dus genoeg centen hebt om die tijd te overbruggen.

4.   Waar werk ik het best?

Regelmatig krijg ik de vraag naar waar je moet reizen om een job te vinden. Dit is zo’n moeilijke vraag om een specifiek antwoord op te geven. Alles hangt af van welk soort job je zoekt en tijdens welke periode van het jaar.

Hou rekening met de seizoenen. Het heeft bijvoorbeeld geen nut om een job in de horeca te zoeken tijdens het regenseizoen in Cairns. Dan zal het sowieso minder toeristisch en dus kalmer zijn. Beter is dan om in die regio aan het begin van het droge seizoen een job te zoeken. Hetzelfde geldt voor farmwork, de werkgelegenheid hangt af van de seizoenen. Bekijk hier wanneer je waar het best terecht kan voor farmwork.

Stel je flexibel op. Als je per sé wilt werken in Australië op de plaats waar je je op dat moment bevindt, is het soms wat moeilijker om een job te vinden. Maar als je wat verder kijkt en je het niet erg vindt om je te verplaatsen, zal het veel makkelijker zijn.

Pas op! Laat geen misbruik van je maken

Sommige werkgevers maken helaas misbruik van backpackers. We zijn een goedkope werkkracht. Zorg dat je vooraf altijd heel duidelijk weet hoeveel je zult verdienen. Het officiële minimumloon is 18.93$ per uur.
Bijlange niet alle werkgevers houden zich hier aan.

Op sommige plaatsen zijn maaltijden en accommodatie inbegrepen en verdien je wat minder. Soms word je een vast bedrag per week uitbetaald. Vraag zeker vooraf hoeveel uur per week je dan moet werken. Zo kun je voor jezelf uitrekenen of dat dit het wel waard is. Je doel is nog altijd om te sparen en te reizen. Heb je er geen goed gevoel bij? Je intuïtie laat je niet snel in de steek. Weiger dan de job, je zult wel iets anders vinden!

5.   Hoe zoek ik een job?

Facebook is een wondermiddel

Mijn eerste job heb ik via Facebook gevonden. Wat zouden we toch zonder doen? Er zijn verschillende groepen, zoals Backpacker jobs in Australia, maar ook vaak per regio bijvoorbeeld Jobs for Backpackers – Melbourne. Ook per sector bestaan er verschillende groepen.

Veel werkgevers posten een bericht in zo’n groep.. Soms zoeken ze iemand om zo snel mogelijk te beginnen. Je zult er vooral jobs vinden in de landbouwsector en in de horeca.

Reizen en werken? Schreeuw het van de daken!

Het klinkt zo logisch, maar laat iedereen weten dat je werk zoekt. Schreeuw het van de daken! Zo kom je misschien wel iemand tegen die je aan een job kan helpen. Of zal die persoon aan jou denken wanneer ze een jobaanbieding hebben op de plaats waar hij/zij werkt.

Zoek online (Gumtree en Seek)

Gumtree en Seek zijn twee vaste waarden. Pluis deze websites uit en solliciteer op zoveel mogelijk jobs. Als er een telefoonnummer bij de jobaanbieding staat, bel hen dan eens op. Dat heeft meer effect dan mailen. Zo kun je de werkgever misschien al overtuigen van je capaciteiten.

Deins er niet voor terug om zelf mails rond te sturen naar plaatsen waar je wilt werken. Zo heb ik eens willekeurig mails naar hotels gestuurd, achteraf mocht ik in één van die hotels beginnen werken.

Prachtig strand aan de oostkust van Australië

Vind een job via de hostel

In iedere hostel is er wel een prikbord te vinden. In het begin van mijn reis gaf ik er nooit veel aandacht aan en liep ik er gewoon voorbij. Totdat ik doorhad dat dit een vat aan informatie is 🙂 . Mensen die hun auto verkopen, een rit aanbieden, jobaanbiedingen… Kijk dus zeker eens op dit bord!

Sommige hostels helpen backpackers bij het vinden naar een baantje. Vraag dit eens na bij de receptie.

Ga spontaan langs met je CV

Zoek je een baantje in de horeca? Een effectieve manier is om héél veel CV’s uit te printen en een hele dag op stap te gaan (of langer als het moet). Ga langs bij zoveel mogelijk plaatsen en geef overal je CV af. Vraag bij voorkeur eerst naar de manager. Anders is er veel kans dat je CV ergens opzij gelegd en vergeten wordt.

Deze manier kan je snel een trial opleveren. Dit wilt zeggen dat je eerst eens mag komen proberen. Dan werk je zo’n 2 à 4 uur (vaak onbetaald) om te zien of dat je geschikt bent voor de job.

Zoek hulp via een interim kantoor

Er zijn verschillende interimkantoren (al dan niet gespecialiseerd in Working Holiday) die je kunnen helpen bij het vinden van een baantje. Zeker voor construction work is dit een aanrader. Ik was zelf lid van Travellers at Work. Eerlijk gezegd heb ik er geen gebruik van gemaakt, maar ze bestaan dus wel.

Zoek je werk als au pair (wonen bij een familie thuis en op de kindjes passen)? Dan kunnen gespecialiseerde organisaties je helpen om een gepaste familie te vinden.

6.   Reizen en werken in Australië – veel voorkomende baantjes

Wil jij ook reizen en werken in Australië en heb je inspiratie nodig?
Dit zijn, in willekeurige volgorde, veel voorkomende sectoren waarin backpackers jobs uitoefenen:

  • Horeca
  • Farmwork
  • Construction work (bouwindustrie)
  • Au pair (wonen bij een gezin en op hun kinderen passen)
  • Werven voor het goede doel

Good to know 

Als je in de horeca aan de slag wilt, zullen werkgevers verwachten dat je een RSA (Responsible service of alcohol) certificaat behaalt. Dit is een toestemming om alcohol te mogen verkopen/serveren en verplicht in Australië. De wetgeving verschilt soms per staat. Je kunt dit certificaat online behalen (behalve voor Victoria, dan moet je naar een klaslokaal).

Indien je in de bouwindustrie wilt werken en dus construction work wilt doen, dan heb je  een White Card nodig. Hiervoor moet je online een test doen. Tegenwoordig kun je een White Card behalen die in alle staten geldig is.

 

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Zo heb ik mensen leren kennen die aan de slag zijn als schoonmaker, patissier, reisagent, hotelreceptionist, verpleegster, kapper, mijnwerker…

Verwacht niet om je droomjob te vinden. Het zijn niet altijd de meest aantrekkelijke jobs, maar je doel is nu eenmaal om zo snel mogelijk geld te verdienen. Het is sowieso een unieke ervaring die je lang zal bijblijven!

Heb je nog bijkomende vragen? Laat hieronder een reactie na en ik antwoord zo snel mogelijk. Heeft deze handleiding je geholpen? Super, daar doe ik het voor. Deel de link op je Facebook pagina om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te helpen 🙂 .