Eindelijk! Na drie laptoploze weken kan ik mijn avonturen terug neerschrijven. Mijn laptop was plotseling kapot en omdat de kosten belachelijk hoog waren, heb ik een nieuwe Macbook aangeschaft. Dat die bijna evenveel kost als mijn trip langs de oostkust van Australië, was even slikken.

Mijn reis langs de oostkust van Australië zit er intussen op. Ik heb er iets meer dan een maand over gedaan. Wat eigenlijk redelijk snel is voor iemand die een jaar de tijd heeft.

Nu hunker ik naar stabiliteit en dat vind ik in het drukke, chaotische en officieel ‘the world’s most liveable city’: Melbourne! Mijn plan is om hier een paar maand te blijven en werk te zoeken. Eén klein detail: morgen vertrek ik op tiendaagse roadtrip naar het natuureiland Tasmanië, yeeha!

Maar terug naar de oostkust van Australië. Wat waren mijn hoogtepunten? Wat waren de tofste en minder toffe momenten? Was het zoals ik verwacht had? Wat verwachtte ik eigenlijk? Je begint aan een onbekend avontuur waarvan je hoopt dat die onvergetelijk zal zijn. Dat móet zelfs een beetje, want je hebt nu eenmaal je job opgezegd en je bent in je eentje naar de andere kant van de wereld gereisd.
Yolo, weet je wel?

Mijn reis langs de oostkust van Australië in een notendop:

  • Van Sydney naar Cairns, wat goed is voor een ruime 2600km
  • 35 dagen
  • Ontelbare uren op de bus, een 5uur en 7uur durende treinrit en een paar keer de ferry
  • Slapen in 13 verschillende hostels, 1 tent en 1 boot
  • Koala’s, kangoeroes, wallaby’s, krokodillen, kwallen, slangen en spinnen

Kippenvelmomenten

Als er tijdens het snorkelen een gigantische enge vis langer dan 1 meter rakelings langs je passeert, slik je toch wel even! Helaas heb ik van deze specifieke vis geen foto kunnen nemen. Gebruik je fantasie 😉 !

Die keer dat ik na talloze pogingen eindelijk op mijn surfboard bleef staan en als een pro de golf kon surfen. De trotse instructeur die stond te juichen in mijn plaats staat nog steeds in mijn geheugen gegrift!

Minst leuke moment

Cairns was mijn eindbestemming langs de oostkust van Australië. Toen ik er aankwam, was ik het backpacken even beu. Beu om constant te investeren in nieuwe contacten en steeds dezelfde conversaties te hebben (where do you come from/ how long are you staying/ when did you arrive). Ik had geen zin meer op erop uit te trekken. Dat kwam ook doordat het de hele tijd regende (hoezo, het is regenseizoen?) en doordat ik geen excursies kon boeken doordat ik de limiet van mijn visakaart bereikt had.

Je kunt zeggen dat ik reismoe was. Een week lang heb ik mij asociaal gedragen (gezellig voor mijn kamergenoten). Ik had het nodig om even terug in mijn cocoon te kruipen en me-time te hebben.

Maar geen zorgen, toen ik vanuit Cairns het vliegtuig nam richting Melbourne en hier voet aan wal zette, was dat gevoel direct voorbij. De energie van de stad is aanstekelijk, ik ben weer de oude!

Mooiste plaatsen

Hoe kan het ook anders, de nationale parken met hun paradijselijke stranden verdienen hier een ereplaats.

Het klinkt verwend, maar bij de tiende keer dat je zo’n prachtig strand ziet, ben je niet meer zo onder de indruk. Bij de Bondi to Coogee walk, een wandeling die je langs de mooiste stranden van Sydney brengt, had ik een wauw-gevoel. Het was de eerste keer dat ik hier zo’n mooi strand zag en ik was omvergeblazen door het helderblauwe water, de prachtige rotsen en de verborgen baaien.

Engste dieren langs de oostkust van Australië

Damn, ik heb geen verhalen over ontsnappingspogingen aan levensgevaarlijke slangen of spinnen. Hoewel ik van deze laatste toch een paar indrukwekkende exemplaren gezien heb. De meest stoere macho’s zouden zelfs een beetje schrikken.

Tijdens mijn verblijf op Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld, sliep ik in een tent. Als je ’s nachts naar het toilet ging, moest je zeker een licht meenemen om te zien waar je precies stapte. Niet omdat je de weg niet terug zou vinden, maar voor slangen. Een paar dagen eerder  had een jongen ’s nachts nietsvermoedend op een slang gestapt. Die had hem gebeten en hij moest met spoed naar het ziekenhuis. Dan denk je ’s nachts toch twee keer na of je écht je tent uit wilt…

Grootste teleurstelling

De Whitsundays is een eilandengroep van 74 tropische eilanden die bekend staan voor hun prachtige koralen, witte stranden en regenwoud. Het bekendste strand, Whitehaven, werd door Tripadvisor in 2015 zelfs uitgeroepen tot het mooiste strand van Australië. Kortom, het paradijs wachtte op mij en dus boekte ik een driedaagse cruise.

Whitsundays – verwachting vs realiteit…

Helaas viel het weer tegen (=3 dagen regen) en hebben we geen sprankeltje zon gezien. Eén nacht was er letterlijk storm op zee en wat ik mij vooral herinner is grijs, grijs, grijs. Dat helderblauwe water en die witte zandstranden kan ik enkel op foto’s van Google bewonderen.

Gelukkig blijft de onderwaterwereld bij slecht weer indrukwekkend en was het snorkelen de moeite. De pakken dragen we uit bescherming tegen de gevaarlijke kwallen. Tijdens de periode van november tem maart is dit verplicht. We hadden ook een heel leuke groep. Ik heb mij enorm geamuseerd op de boot. Enkel jammer dat zo’n cruise heel duur is en ik niet kan zeggen dat ik de Whitsundays écht gezien heb.

Meest relaxte plaats

Dit is zonder twijfel Byron Bay. Hippies die je toekomst voorspellen aan de hand van tarot kaarten. Knappe zangers met bijpassende gitaar en zwoele stemmen. Heerlijk vers kokosnootsap en veel ijsjes. Sexy surfdudes die voor mijn netvlies passeren. En vooral… relaxen!

Avontuurlijkste

Cruisen met de jeep op Fraser Island! Waar verharde wegen niet bestaan en je letterlijk langs het water rijdt. De ‘wegen’ waren zo hobbelig dat we constant dooreengeschud werden. Met de nodige lachsalvo’s als gevolg. Wat een kick om zelf te rijden! Drie dagen lang deelde ik de jeep met 2 Fransen, 4 Engelsen en een Duitse. Onze gids was een hilarische Australiër die het woord ‘fucking’ in iedere zin gebruikte, enkel op blote voeten rondliep en die het eiland tot op zijn duimpje kende.

Zo bezochten we bijvoorbeeld Eli Creek, een kronkelende rustige rivier waarin we konden tuben en onze waterflessen bijvullen omdat het water zo helder was. Of de Champagne pools, waar het water zo over de rotsen klotst zodat het een champagne-effect heeft!

De heldere oneindige sterrenhemel was trouwens de kers op de taart. Jammer dat je daar geen foto van kunt nemen (of toch niet met mijn materiaal)!

Meest verbaasd

Dat zuipen, moet dat nu echt áltijd? De oostkust van Australië is dé party kust. Nu klink ik waarschijnlijk als een saaie bomma (o nee, ik ben aan het veranderen), maar het is echt zo. Zuipen om te zuipen. Jongeren kopen liters goon om zo snel mogelijk dronken te worden. Goon is goedkope Australische wijn. Je kunt het zelfs geen wijn noemen want het smaakt eerder naar flauw fruitsap. Maar het gaat rap binnen en je wordt er dronken van.

Bij meerdaagse uitstappen slaan de meeste backpackers een grote voorraad in. Om toch zeker niet te kort te komen! Terwijl ik iets had van ‘ik kan echt wel 3 dagen zonder alcohol’.

Op Fraser Island moest je ’s ochtends een alcoholtest doen als je met de jeep wilde rijden. Er zijn mensen die geen enkele keer geslaagd waren en dus nooit mochten rijden. Jammer, denk ik dan…

Nuja, ieder zijn eigen keuze. Je bent hier natuurlijk om je te amuseren! Maar ik heb een ‘been there, done that’ gevoel en al dat drinken hoeft gewoon niet meer voor mij.

Tofste mensen die ik heb leren kennen

Waar te beginnen? Ik heb tot nu toe zoveel leuke en sympathieke mensen leren kennen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en is zo vriendelijk! Met Emma uit Nederland en Keren uit Israël heb ik in Sydney meer dan een week opgetrokken en super leuke momenten mee gehad. Keren heb ik trouwens net terug gezien in Melbourne! Ook Annelies uit Duitsland, waarmee ik een tentje deelde op Fraser Island, heb ik nog een paar keer terug gezien. We zijn zelfs samen naar het concert van Ed Sheeran geweest! Ook de joviale kapster (waarvan de naam mij ontglipt) die ik in mijn hostel in Airlie Beach heb leren kennen zal mij bij blijven. Zeker omdat ze zo lief was om mijn haar gratis te kleuren 😉 .

Laat gerust een reactie na, dat vind ik altijd super om te lezen! Ook krijg ik af en toe berichten van lezers. Twijfel niet om mij te contacteren als je vragen hebt 😉 !! Cheers mate!