Uitzicht op de rotsen van Halong Bay in Vietnam

Een visum Vietnam is voor Belgen en Nederlanders verplicht. Het land van de wondermooie rijstvelden, verkeerschaos en hoge rotsen in de zee is een populaire backpackers bestemming. Wil jij ook naar Vietnam reizen? Dan moet je het visum Vietnam vooraf aanvragen. In dit artikel leg ik ik je alles uit over de verschillende visums.

1.      E-visum (enkel voor Nederland)
2.      Visum on arrival
3.      Visum via de ambassade

1.     E-visum (enkel voor Nederland)

In 2018 werd voor Nederlanders het e-visum ingevoerd. Dit e-visum vraag je online aan en vervangt het visum on arrival. Het is goedkoper en efficiënter omdat je de stamping fee op de luchthaven niet betaalt. Bovendien moet je bij aankomst in Vietnam niet wachten in de lange rij op de luchthaven.

Het e-visum is een officieel, goedgekeurd visum en is 30 dagen geldig. Die geldigheidsduur gaat in op de dag die je invult op het aanvraagformulier.

Je vraagt het e-visum best enkele weken (of vroeger) voor vertrek aan. Je ontvangt het gemiddeld een week na aanvraag via mail. Bij vertrek print je het visum twee keer uit. Eén versie geef je af bij het inreizen. Bij het verlaten van Vietnam geef je de tweede versie af.

Voorwaarden e-visum Nederland

 • Single entry-visum: je mag het land éénmaal in- en uitreizen
 • Je moet het visum al hebben voordat je aan de reis begint
 • Het paspoort moet bij aankomst nog 30 dagen geldig zijn
 • Je moet al minimum één overnachting in Vietnam geregeld hebben
 • Je mag geen mentale of overdraagbare ziektes hebben die een gevaar kunnen vormen voor je omgeving
 • De afgelopen 3 jaar mag je niet uit Vietnam gedeporteerd zijn
 • Aankomen en vertrekken moet via bepaalde luchthavens, zeehavens en grensposten

Dit visum voor Vietnam vraag je online aan via de website van het Vietnam Immigration Department. Een andere, gemakkelijke optie is via een visumbureau zoals Visumbuitenland. Dan mag je het aanvraagformulier in het Nederlands invullen. Zij controleren nog eens op fouten. Hierbij moet je ook een paspoortscan en pasfoto uploaden.

Vrouwen die bootje varen op de Mekong Delta

2.     Visum on arrival

Het visum on arrival is nog steeds een populaire manier om Vietnam binnen te reizen. Als Belg heb ik hier ook gebruik van gemaakt. Voor Nederlanders raad ik vooral het e-visum aan (als je niet langer dan 30 dagen wilt blijven).

Bij een visum on arrival maak je gebruik van een approval letter. Dit is een goedkeuringsbrief waarin wordt verklaard dat je bij aankomst in Vietnam een inreisstempel kan kopen. Deze brief kun je enkel kopen bij visumbureaus die fungeren als tussenpersoon. Het is niet mogelijk om dit aan te vragen bij de ambassade of consulaat van Vietnam. Het visum on arrival kost meestal 20 euro. Je ontvangt de brief gemiddeld binnen de drie dagen.

Je hebt de keuze tussen een visum voor 1 maand of voor 3 maanden. Bovendien bepaal je ofdat je een single-entry of multiple-entry visum wenst. Bij dat laatste mag je dus meerdere keren Vietnam in- en uitreizen binnen de geldigheid van het visum.

Bij aankomst op de luchthaven van Vietnam kun je het visum ophalen. Je schuift aan in de rij om de speciale stempel te behalen. Voor deze stamping fee betaal je opnieuw. Dat hangt af van welk visum je hebt aangevraagd en kost tussen de 25 en 50 dollar. Let wel, je moet contant betalen. Je mag zelf kiezen in welke munteenheid. Ik mocht zelfs in euro betalen.

Voorwaarden visum on arrival

 • Je paspoort moet nog minstens 6 maand geldig zijn vanaf aankomstdatum
 • Op de luchthaven van Vietnam moet je 2 pasfoto’s afgeven
 • Je moet nog één lege bladzijde hebben in je paspoort
 • Een visum on arrival kun je enkel krijgen in de luchthavens van Ho Chi Minh City, Hanoi en Da Nang

Good to know

Een visum on arrival voor Vietnam wordt afgeraden door de Vietnamese ambassade van Nederland. Men kan niet garanderen dat de inreis met een approval letter in en na 2018 nog probleemloos zal verlopen.

3.     Visum via ambassade

Een andere mogelijkheid om een visum Vietnam te bemachtigen is via de ambassades in Den Haag of Brussel. Hiervoor reis je naar de ambassade met je ingevuld visumformulier (te vinden op de website van de ambassade). Je neemt ook 2 pasfoto’s, je paspoort (dat nog 6 maand geldig is bij aanvraag) en gepast geld mee. Check vooraf op de website van de ambassade de actuele prijzen, dit kan wijzigen. Bij het aanvragen heb je opnieuw de mogelijkheid tussen een visum voor 1 maand of 3 maanden en tussen single-entry of multiple-entry.

Als Belg is een visum Vietnam via de ambassade noodzakelijk als je over land Vietnam binnen reist.

Good to know: vanuit een ander land visum Vietnam aanvragen

Als backpacker zijn we vaak impulsief. We kennen vooraf niet altijd onze reisplannen. Een visum Vietnam kun je ook aanvragen via de ambassade van het land waar je op dat moment bent. Het best zouden de Vietnamese ambassades van Bangkok, Sihanoukville of Vientiane zijn. Je krijgt het visum er redelijk snel (meestal 1 dag). Een andere mogelijkheid is om ter plaatse het visum te laten regelen door een reisbureau of visumbureau. Als je bijvoorbeeld op een Thais eiland vertoeft, wordt je visum naar de ambassade op gestuurd. Hou er rekening mee dat je dan je paspoort een paar dagen kwijt bent en je langer op je visum moet wachten.