De voorbereiding voor een jaar backpacken in Australië vraagt heel wat tijd. Dat heb ik ondervonden naar aanleiding van mijn working holiday in Australië. Vooraleer ik kan genieten van het stressvrije leven down under, moeten er praktische zaken geregeld worden. Vergeet alvast niet je working holiday visum via de officiële website aan te vragen. 

Niet dat al die voorbereidingen een last zijn. Als je ruim op voorhand begint, is het zelfs leuk. Zo heb je nog wat speling als er toch iets langer duurt dan verwacht en komt er geen stress aan te pas. Ik zie mijn reisplannen intussen steeds concreter worden. Alles staat in teken van mijn ultieme doel (een jaar backpacken)!

Ga jij ook voor een lange periode rondreizen? Ofdat je nu naar Australië of een andere bestemming reist, er komt veel bij kijken. In dit artikel deel ik mijn praktische tips. Deze zijn persoonlijk, het kan zijn dat niet alles voor jou van toepassing is. Het geeft je alleszins al een goed beeld.

1     Eerste stap voorbereiding backpacken Australië: ontslag nemen / loopbaanonderbreking

Ontslag nemen is minder erg dan het lijkt. Ik was heel zenuwachtig, maar dat was nergens voor nodig. Mijn collega’s gaven mij zelfs groot gelijk  🙂 . Zorg wel dat je op tijd je ontslag indient omdat je met een opzegtermijn zit. Ik was goed op tijd maar had mij toch een beetje misrekend.

Ik kon trouwens nog geen loopbaanonderbreking nemen omdat ik nog geen 3 jaar in dienst was. Misschien is dit voor jou wel een mogelijkheid?

2     Huurcontract opzeggen / domicilie veranderen

Hoewel ik toestemming had om mijn appartement onder te verhuren, heb ik er voor gekozen om het contract stop te zetten. Ik heb er lang over getwijfeld, ik woon heel graag in mijn knus appartementje. Ik had zelfs al iemand gevonden die het wilde onderverhuren.

Maar toen ik alle voor- en nadelen van onderverhuren op een rij zette, was de beslissing duidelijk. Hoe kan ik zorgeloos in Australië genieten als ik steeds moet denken aan alle rekeningen die moeten worden betaald? Je blijft hoofdelijk aansprakelijk en dat zorgt voor bepaalde zorgen. Anyway, ik was toch niet van plan om mijn hele leven in dat appartement te wonen!

Mijn domicilie is gewijzigd naar mijn papa’s adres. Doe dit zeker op tijd want de wijkagent moet nog komen om dit officieel te maken. Daarna moet je nog eens langs in het gemeentehuis. Ik heb ook gebruik gemaakt van de doorzenddienst van de post. Zo worden de brieven die nog steeds toekomen op mijn appartement, doorgestuurd naar mijn nieuwe domicilie.

3     Alle overige abonnementen (elektriciteit, TV, water, GSM) opzeggen

Hoe minder financiële verplichtingen, hoe beter. Ik had meer abonnementen dan gedacht. Elektriciteit, TV, water en  GSM spreken voor zich. Maar toen ik mijn rekeninguittreksels nog eens nakeek, zag ik bijvoorbeeld dat ik nog lid was van de vakbond. Waarom zou ik hier een jaar voor betalen als ik hen totaal niet nodig heb in het buitenland? Australië is al duur genoeg 😉 .

4     Internationaal rijbewijs aanvragen

De kans bestaat dat ik een camper ga huren in Australië. Een internationaal rijbewijs vind ik sowieso belangrijk. Ook al denk je vast ‘ik zal dit toch niet nodig hebben’. Plannen kunnen onverwacht wijzigen. In Azië heb je bijvoorbeeld ook vaak een internationaal rijbewijs nodig als je een scooter wilt huren.

Je internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig, dus helemaal verloren is het niet. Je vraagt dit aan via de gemeente. Ik kreeg het al de week na aanvraag en heb er € 18 voor betaald.

5     Reisverzekering afsluiten 

Wat heb ik lang gezocht naar een passende reisverzekering. Ik wilde de meest uitgebreide verzekering voor zo weinig mogelijk geld. Blijkbaar geen makkelijke opdracht 🙂 . Anderzijds wilde ik hier ook niet té veel op besparen, een goede reisverzekering is noodzakelijk. Ik vond het ook belangrijk dat risicosporten (zoals bungeejumpen) gedekt zijn, je weet maar nooit. Bij alle jaarlijkse verzekeringen ben je maar voor een beperkt aantal opeenvolgende maanden verzekerd (meestal 3 tot 6 maand). Per maand extra betaal je een supplement.

De World Royal Protection van Allianz Global Assistance kwam voor mij als beste uit de bus. Ik heb een pijnlijke € 807 betaald. Het is de duurste verzekering, maar wel de meest complete. Doordat ik als reisagente ook al eerder samenwerkte met hen, weet ik dat het een goede maatschappij is.

6     Europese ziekteverzekeringskaart

Dit is zo belangrijk! Via mijn ziekenfonds heb ik de Europese ziekteverzekeringskaart aangevraagd. Bij aankomst in Australië ga je met die kaart naar een Medicare-bureau. Daar ontvang je een Medicare Card die de ziekteverzekeringskaart vervangt. Deze kaart is volledig gratis en bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Als je naar een ziekenhuis gaat, leg je die altijd voor. Let wel, deze kaart vervangt niet je reisverzekering. 

7     Volmacht geven stemmen

In België zijn er in 2018 gemeentelijke en provinciale verkiezingen. Je bent verplicht om deel te nemen, maar je kunt iemand een volmacht geven. Lees hier meer over het geven van een volmacht.

8     Vaccinaties

Hoewel er voor Australië geen aanbevolen vaccinaties zijn, ben ik toch even langsgeweest bij de dokter. Als ik bijvoorbeeld bij de terugreis beslis om even in Azië rond te reizen, zou het jammer zijn als dat niet kan doordat ik niet gevaccineerd ben. Daarom heb ik nog een vaccinatie gekregen voor hepatitis B.

9     Volmacht geven bankrekening

Momenteel kun je veel zelf doen met mobile banking, maar een volmacht geven is toch aan te raden. Mijn papa en zus hebben volmacht.

10     CV vertalen

Ga je net als ik werken en reizen in Australië? Dan is het handig om je CV vooraf te vertalen naar het Engels. Dat scheelt al werk ter plaatse.

11     Gezondheid: dokter, tandarts,…

Dit is het minst leuke, maar ik vond het belangrijk om ‘met alles in orde te zijn’. Even een extra controle bij de tandarts, een check-up bij de gynaecoloog,… Als je bijvoorbeeld specifieke medicatie neemt is het goed om voldoende mee te nemen (met eventueel een doktersattest).

12     Nodige spullen aanschaffen

Als backpacker moet je een beetje nadenken over wat je allemaal meebrengt. Je wilt geen 20kg aan bagage meenemen en dan spijt hebben dat je dat allemaal moet meesleuren.

Een goede, stevige backpack vind ik een must. Uiteindelijk moet je er een jaar mee rondreizen. Ik heb geopteerd voor een 65 liter backpack van AS Adventure. Ook andere spullen zoals microvezel handdoeken (deze besparen veel ruimte) en een wereldstekker heb ik aangeschaft. Lees hier mijn inpaklijst, wat ik allemaal meeneem op mijn avontuur!