Working Holiday Visum Australië

Het Working Holiday Visum Australië is de ideale keuze als jij graag een tijdlang wilt reizen en werken in Australië. Voor veel backpackers klinkt dit als een ultieme droom. Omdat het land down under nogal duur is, werken jongeren om (een deel van) hun reis te bekostigen. Sommigen werken eerst een paar maand en gaan dan rondreizen. Anderen wisselen het reizen en werken af.

Wil jij ook het Working Holiday Visum aanvragen?
In dit artikel bespreek ik…

Wat is een Working Holiday Visum Australië?
Voorwaarden Working Holiday Visum
Het visum aanvragen
Het visum verlengen – second en third Working Holiday Visum Australië

Wat is een Working Holiday Visum Australië?

Het Working Holiday Visum Australië (subclass 417) is het Australische werkvisum. Als Belg/Nederlander hebben wij hier recht op door een overeenkomst met de Australische overheid. Je hoofddoel is reizen, maar intussen is het toegestaan om betaald te werken. Je mag maximum zes maand voor dezelfde werkgever werken. Sinds 5 november 2018 is het mogelijk om maximum 12 maand voor dezelfde agrarische werkgever te werken. 

Vanaf dat je het visum ontvangen hebt, heb je een jaar de tijd om naar Australië te reizen. De geldigheid van het visum is één jaar. Dit gaat in de dag dat je in Australië aankomt. Tijdens dat jaar mag je het land in- en uitreizen zoveel je wilt.

Stel: je visum wordt goedgekeurd op 1 november 2018. Je boekt je ticket en komt aan in Australië op 1 december 2018. Je moet het land ten laatste verlaten op 1 december 2019. Tijdens dat jaar ga je twee weken op reis naar Bali.  

Bij aankomst in Australië moet je een Australische bankrekening openen waarop je werkgever je loon zal storten. Dit kun je makkelijk ter plaatse regelen (ik had een rekening bij Commonwealth). Ook moet je online je belastingnummer (Tax File Number) activeren.

Voorwaarden Working Holiday Visum

Als je voldoet aan alle onderstaande punten, heb je recht op het Working Holiday Visum Australië:

  • Ben jij de 30 nog niet voorbij? Het visum aanvragen kan tussen de 18 en 30 jaar (je mag het visum nog aanvragen op je 30ste)
  • Je mag niet eerder een werkvisum gehad hebben
  • Je beschikt over een geldig Belgisch/Nederlands paspoort
  • Het paspoort moet tijdens je volledige verblijf in Australië geldig zijn. Bovendien is je paspoort bij aanvraag nog ten minste zes maand geldig
  • Je hebt minimum 5000 dollar op je rekening staan (ongeveer 3000 euro)
  • Als je geen retourticket hebt, beschik je over voldoende geld om een vliegticket te kopen (bovenop de 5000 dollar)
  • Het is niet toegestaan om met kinderen te reizen
  • Bij het aanvragen van het visum mag je niet in Australië zijn
  • Je mag tot vier maanden studeren met het visum
  • Het is niet verplicht om te werken, tijdens dat jaar mag je ook enkel vakantie vieren 😉

Uitzicht op de Great Ocean Road

Het visum aanvragen

Het Working Holiday Visum Australië kun je aanvragen op de website van de Australische overheid. Je betaalt hiervoor 440 dollar (ongeveer 270 euro). Hoe snel je het visum ontvangt, kan erg wisselend zijn. Dit kan variëren tussen een paar minuten tot enkele maanden.

Het is belangrijk dat je in goede gezondheid verkeert. Als je een beetje pech hebt, word jij uitgepikt om een medische keuring te ondergaan. Dit gebeurt bij een door hen vastgestelde dokter. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een medische keuring als je onlangs langer dan drie maanden in een risicogebied voor tuberculose bent geweest. Pas als de medische test goedgekeurd is, krijg je je visum toegewezen. Dit kan na de test nog een aantal weken duren. Vraag je visum dus op tijd aan om onnodige kopzorgen te vermijden.

Eenmaal je visum is goedgekeurd, krijg je het document per mail toegestuurd. Het Working Holiday Visum Australië wordt dan gekoppeld aan je paspoortnummer. Je zult je visum dus niet moeten laten zien op de luchthaven. Ik raad wel aan om het visum uit te printen en mee te nemen, je weet maar nooit 😉 .

Het visum verlengen – second en third Working Holiday Visum Australië

Het is mogelijk om je Working Holiday Visum Australië eenmalig te verlengen met nog een jaar. Voorwaarde hiervoor is dat je minimum 88 dagen in bepaalde sectoren hebt gewerkt. Onder deze sectoren verstaat men de landbouwsector, visserij, boomkwekerij of houtverwerking, mijnen en werken in de bouw (constructie en installatiewerk). Veel voorkomende jobs bij backpackers zijn fruit plukken en verpakken.

Je tweede visum mag je, in tegenstelling tot het eerste visum, wel aanvragen als je in Australië bent. Ook dit visum kost 440 dollar. Als je tweede jaar visum nog niet is goedgekeurd, kun je intussen in Australië verblijven op een ‘Bridging visa’.

Vanaf 1 juli 2019 zal het mogelijk zijn om je tweede jaar visum te verlengen met nog een jaar, de third working holiday visa. Dan moet je tijdens je tweede jaar 6 maand specifiek werk verricht hebben in een specifieke regio. De Australische overheid doet dit zodat de landbouwers sneller werkkrachten zouden vinden voor seizoenswerk. Deze werkkrachten, de backpackers, hebben zo de mogelijkheid om voor een langere tijd te werken in Australië.

Reizen voor een kortere periode? Vraag een eVisitor visum aan

Het eVisitor visum wordt ook wel het toeristen- of zakenvisum genoemd. Als je een korte reis naar Australië plant en niet gaat werken, is het onnodig om een Working Holiday Visum Australië aan te vragen. Met het eVisitor Australië kun je maximum drie maand aaneensluitend in Australië reizen. Hiermee mag je geen betaald werk verrichten, vrijwilligerswerk is wel toegestaan. Het visum is een jaar geldig en je mag het land in- en uitreizen zoveel je wilt. Een betrouwbare en makkelijke website om het visum aan te vragen is visumbuitenland.be . Hiervoor heb je zelfs geen kredietkaart nodig. Het visum aanvragen duurt vijf minuten en je krijgt het achteraf toegestuurd in je mailbox.